dissabte, 30 d’agost del 2008

SOLBES, CALLAT MÉS MACO / SOLBES, CALLADO MÁS GUAPO


TEXTO EN CATALÁN (MÁS ABAJO EL TEXTO EN CASTELLANO):
Darrerament el finançament de Catalunya està en boca de tothom, i en Solbes (suposo que en nom de l’Estat espanyol) també ha dit la seva. Ara bé pel càrrec que ostenta valdria més que calli o bé (en funció de la important tasca que te encomanada) mesurar molt bé les seves paraules i intervencions.

Senyor Solbes, l’Estatut de Catalunya (aquell que vostès van canviar al seu gust, després aprovar, i que finalment va ser copiat literalment per d’altres) diu a la seva “Disposició Final Primera”:

Aplicació dels preceptes del títol VI
1. La Comissió Mixta d’Afers Econòmics i Fiscals Estat-Generalitat ha de concretar, en el termini de dos anys a partir de l’entrada en vigor d’aquest Estatut, l’aplicació dels preceptes del títol VI.

Fixi’s vostè senyor Solbes que en el termini de dos anys s’havia de CONCRETAR l’aplicació dels preceptes del títol VI (que parla del finançament de la Generalitat), i NO fer una proposta de finançament com diuen vostès en una interpretació de ciència ficció del nostre Estatut. Pot ser que hauria de llegir-se una mica l’Estatut de Catalunya...

D’altre banda, ara tots volen ficar-hi cullerada amb l’aprovació del model de finançament de Catalunya (Andalusia, Extremadura...) Que jo sàpiga mai no han preguntat a Catalunya com havia de ser el finançament d’Andalusia, Extremadura, el País Basc o Navarra...

Per què no ho van fer uns quants anys enrera per equilibrar solidàriament les balances fiscals, que per fi, no fa gaire es van publicar? Per què determinats personatges del PSOE anomenats “barons” i molt directament relacionats amb aquestes Comunitats que tant protesten, mouen impunement tots els fils del seu Partit i del Govern de l’Estat?

Pot ser perquè com estàvem abans ja els hi anava bé per mantenir l’estat “caciquil” als seus feus, i evitar la revolta per part de la població de les seves pròpies Comunitats Autònomes... Ara tenen por de perdre el seu “status caciquil” (més proper a la dreta que no pas a l’esquerra política) i per tant la seva credibilitat davant els seus.

Senyor Solbes sàpiga vostè que els catalans sabem llegir, i que també sabem el que vostès van aprovar fa dos anys. Si us plau no insulti la nostra intel·ligència i canviï el seu discurs o bé calli que estarà més maco.

TEXT EN CASTELLÀ (A DALT EL TEXT EN CATALÀ):
Últimamente la financiación de Catalunya está en boca de todos, y Solbes (supongo que en nombre del Estado español) también ha dicho la suya. Ahora bien, por el cargo que ostenta valdría más que calle o bien (en función de la importante tarea que tiene encomendada) medir muy bien sus palabras e intervenciones.

Señor Solbes, el Estatut de Catalunya (aquel que ustedes cambiaron a su gusto, después aprobaron, y que finalmente fue copiado por otros) dice en su “Disposición Final Primera”:

Aplicación de los preceptos del título VI
La Comisión Mixta de Asuntos Económicos y Fiscales Estado-Generalitat ha de concretar, en el plazo de dos años a partir de la entrada en vigor de este Estatuto, la aplicación de los preceptos del título VI.

Fíjese usted, señor Solbes, que en el plazo de dos años se tenía que CONCRETAR la aplicación de los preceptos del título VI (el cual habla de la financiación de la Generalitat), y NO hacer una propuesta de financiación como dicen ustedes en una interpretación de ciencia ficción de nuestro Estatut. Tal vez debería leerse un poco el Estatut de Catalunya...

Y ahora todos quieren meter cucharada en la aprobación del modelo de financiación de Catalunya (Andalucía, Extremadura...) Que yo sepa jamás han preguntado a Catalunya cómo debía ser la financiación de Andalucía, Extremadura, el País Vasco o Navarra...

¿Por qué no lo hicieron años atrás para equilibrar solidariamente las balanzas fiscales, que por fin no hace mucho se publicaron? ¿Por qué determinados personajes del PSOE llamados “barones”, y muy directamente relacionados con estas Comunidades que protestan, mueven impunemente todos los hilos de su partido y del Gobierno del Estado?

Puede ser que como estábamos antes ya les iba bien para mantener el estado “caciquil” en sus feudos, y así evitar la revuelta por parte de la población de sus propias Comunidades Autónomas... Ahora tienen miedo de perder su “status caciquil” (más próximo a la derecha que a la izquierda política) y por lo tanto su credibilidad ante los suyos.

Señor Solbes sepa usted que los catalanes sabemos leer, y que también sabemos lo que ustedes aprobaron hace dos años. Por favor, no insulte nuestra inteligencia y cambie su discurso o bien calle que estará más guapo.

dimarts, 12 d’agost del 2008

EL FINANÇAMENT DE CATALUNYA / LA FINANCIACIÓN DE CATALUNYA


TEXTO EN CATALÁN (MÁS ABAJO EL TEXTO EN CASTELLANO):
Maria Teresa Fernández de la Vega qualifica d’excés verbal les critiques del Molt Honorable President de la Generalitat José Montilla...

El PSOE andalús passa a la càrrega per defensar els seu status actual, que molt probablement s’assenta en gran part amb la solidaritat ..., i que per tant ja li està bé com estan les coses hores d’ara.

El govern espanyol ha dit la seva, però Catalunya també ho ha fet... Ja tocava! Tothom ha vist les balances fiscals i tots callen. Per què? Pot ser perquè no saben què dir...? Sembla ser que el millor que es pot fer en aquests casos es amagar el cap sota l’ala o mirar cap a un altre costat i fer veure que no ha passat res, i que tot va bé.

No ho entenc. Perquè el finançament de Catalunya, es a dir el compliment de l’Estatut de Catalunya, porta ara tant d’enrenou? Senyors i senyores, l’Estatut es va convertir en Llei des del moment que va sortir del nostre Parlament, va ser aprovat (amb importants modificacions i retalls) per les Corts, i fou ratificat per la ciutadania de Catalunya.

Senyora de la Vega, vostès volen que es compleixin les lleis i la Constitució, ho han fet palès més d’un cop, darrerament cercant que no es porti a terme el referèndum al País Basc... Per què ara els importa tant poc que es faci complir la Llei? L’Estatut de Catalunya és el resultat del que vostès varen voler, no pas el que el poble de Catalunya desitjava i exigia... Finalment ho vàrem acceptar com a mal menor i com una manera de poder avançar cap endavant, molt a pesar dels que no ho volien...

Ara els toca complir! Saben el vol dir això? Doncs fer la feina per la qual la majoria de la ciutadania els va votar. Sí, també aquells i aquelles als que vostès ara els hi discuteixen el que els pertany per Llei. Han de complir la paraula donada. I ja es hora de que apart de solidaris per donar, siguem IGUALS que la resta a l’hora de rebre!

Es clar que un govern d’esquerres és el que necessitem perquè la societat del benestar i el canvi avancin, però no tibin vostès tant la corda no sigui cas que s’acabi trencant i tots sortim perdent...

TEXT EN CASTELLÀ (A DALT EL TEXT EN CATALÀ):
Maria Teresa Fernández de la Vega califica de exceso verbal las críticas del Molt Honorable President de la Generalitat José Montilla...

El PSOE andaluz pasa a la carga para defender su status actual, que muy probablemente se asienta en gran parte en la solidaridad..., y que por lo tanto ya le está bien como están las cosas en estos momentos.

El gobierno español ha dicho la suya, pero Catalunya también lo ha hecho... ¡Ya tocaba! Todos han visto las balanzas fiscales y todos callan. ¡Por qué? ¿Tal vez por que no saben qué decir? Parece ser que lo mejor que puede hacerse en estos casos es esconder la cabeza bajo el ala o mirar hacia otro lado y hacer ver que no pasa nada, y que todo va bien.

No lo entiendo. ¿Por qué la financiación de Catalunya , es decir el cumplimiento del Estatut de Catalunya, causa ahora tanto revuelo? Señores y señoras, el Estatut se convirtió en Ley desde el momento en que salió de nuestro Parlamento, se aprobó (con importantes modificaciones y recortes) por las Cortes, y fue ratificado por la ciudadanía de Catalunya.

Señora de la Vega, ustedes quieren que se cumplan las leyes y la Constitución, lo han demostrado más de una vez, últimamente luchando por que no se lleve a cabo el referéndum en el País Vasco... ¿Por qué ahora les importa tan poco que se haga cumplir la Ley? El Estatut de Catalunya es el resultado de lo que ustedes quisieron, y no lo que el pueblo de Catalunya deseaba y exigía... Finalmente lo aceptamos como un mal menor y una forma de poder avanzar hacia delante, muy a pesar de los que no lo querían así...

¡Ahora les toca cumplir! ¿Saben lo que quiere decir esto? Pues hacer el trabajo por el cual la mayoría de la ciudadanía les votó. Sí, también aquellos y aquellas a los que ustedes les discuten ahora lo que les pertenece por Ley. Han de cumplir la palabra dada. ¡Y ya es hora de que además de solidarios para dar, seamos IGUALES que el resto a la hora de recibir!

Está claro que un gobierno de izquierdas es lo que necesitamos para que la sociedad del bienestar y el cambio avancen, pero no tensen ustedes tanto la cuerda no sea que termine rompiéndose y todos salgamos perdiendo...

dijous, 7 d’agost del 2008

BEIJING UN CRIT PER LA LLIBERTAT / BEIJING UN GRITO POR LA LIBERTAD


TEXTO EN CATALÁN (MÁS ABAJO EL TEXTO EN CASTELLANO):
Els JJOO son a punt de començar i s’entreveu una tímida crítica a la manca de llibertats d’aquest país asiàtic, i a les violacions als drets humans que dia rere dia es produeixen. Dic crítica tímida perquè la societat i els governs mundials no s’han mullat de veritat i l’únic que han fet es actuar de manera que sembli que fan pressió...

Tot plegat no es més que una pura i gran pantomima basada en interessos polítics i econòmics. Per què no demanen al govern xinès per les víctimes de la darrera repressió executada pel govern d’aquest país? Dels morts i dels més dels sis mil ciutadans tibetans desapareguts... Per què no pregunten per tots els ciutadans i ciutadanes que tancats a les presons xineses fa temps que van perdre els seus drets com a persones? Per què no pregunten per tots els morts i desapareguts pel simple fet de pensar diferent? Per què països que no permeten fumar als seus ciutadans i ciutadanes els permeten anar a competir i practicar l’esport a un dels llocs mes contaminats i nocius del planeta?

Moltes preguntes sense aparent resposta... No als Jocs Olímpics de Beijing!

TEXT EN CASTELLÀ (A DALT EL TEXT EN CATALÀ):
Los JJOO están a punto de comenzar y se entrevé una tímida crítica por la falta de libertades en este país asiático, y a las violaciones de los derechos humanos que se producen día tras día. Y digo crítica tímida porque la sociedad y los gobiernos mundiales no se han mojado de verdad, y lo único que han hecho es actuar de forma que parezca que hacen presión...

Todo esto no es más que una pura y gran pantomima basada en intereses políticos y económicos. ¿Por qué no preguntan al gobierno chino por las víctimas de la última represión ejecutada por el gobierno de este país? Por los muertos y los más de seis mil ciudadanos tibetanos desparecidos... ¿Por qué no preguntan por todos los ciudadanos y ciudadanas que encerrados en las prisiones chinas, hace tiempo que perdieron sus derechos como personas? ¿Por qué no preguntan por todos los muertos y desaparecidos por el simple hecho de pensar diferente? ¿Por qué países que no permiten fumar a sus ciudadanos y ciudadanas, les permiten ir a competir y practicar el deporte a uno de los lugares más contaminados y nocivos del planeta?

Muchas preguntas sin aparente respuesta... ¡No a los Juegos Olímpicos de Beijing!