diumenge, 22 de març del 2009

EL PACTE ANTINATURA D’EUSKADI / EL PACTO ANTINATURA DE EUSKADI


TEXTO EN CATALÁN (MÁS ABAJO EL TEXTO EN CASTELLANO):
Entenc perfectament que Patxi López es consideri legitimat per ser el proper Lehendakari, i molt possiblement pugui ser un bon líder per al País Basc, però que això s’aconsegueixi a través de un pacte totalment anti-natural com serà qualsevol dels acords possibles que pugui signar el PSE amb el PP, no ho trobo pas bé.

La pregunta que jo hem faria és, si es vol la Presidència del País Basc a qualsevol preu, i fins i tot si cal fer-ho venent l’ànima al diable, o volen cercar el millor per aquesta terra que ha patit durant molts anys la xacra del terrorisme i de la violència més fonamentalista.

Si el que volen és el millor per a Euskadi s’estan equivocant..., i estan perdent la gran possibilitat d’aconseguir-ho.

Penso què si el PSE hagués decidit formar govern amb el partit més votat, és a dir el PNB, tot i permetent que Ibarretxe continués sent Lehendakari, s’hagués aconseguit quelcom que fins ara semblava molt llunyà, la unió dels constitucionalistes progressistes bascos i els nacionalistes bascos més conservadors, és a dir que entre tots dos partits comptarien amb el 70% dels vots emesos a les darreres eleccions, una quantitat més que suficient per estar legitimats a governar tranquilament.

Fent això, els socialistes aconseguirien canviar el curs de la política basca, i a més a més aconseguirien un aliat al govern central... Saben allò de que l’avarícia trenca el sac? Doncs es quedaran al País Basc amb una minoria solucionada venent-se i estant supeditats al PP.

Finalment el PSE i el PP governaran junts ja sigui a la llum pública o a l’ombra, i torno a dir que han escollit l’opció equivocada. Patxi, potser que ets una persona més que vàlida per ser Lehendakari, però aquestes no son les formes i potser tampoc era el moment... De vegades la paciència és una virtut.

TEXT EN CASTELLÀ (ADALT EL TEXT EN CATALÀ):
Entiendo perfectamente que Patxi López se considere legitimado para ser el próximo Lehendakari, y muy posiblemente pueda ser un buen líder para el País Vasco, pero que esto se consiga a través de un pacto totalmente anti-natural como será cualquiera de los posibles acuerdos que pueda firmar el PSE con el PP, no lo veo bien.

La pregunta que yo me haría es, si se quiere la Presidencia del País Vasco a cualquier precio, llegando incluso a hacerlo vendiendo el alma al diablo, o queremos buscar lo mejor para esta tierra que ha sufrido durante muchos años la lacra del terrorismo y de la violencia más fundamentalista.

Si lo que quieren es lo mejor para Euskadi se están equivocando..., y está perdiendo la gran posibilidad de conseguirlo.

Pienso que si el PSE hubiese decidido formar gobierno con el partido más votado, es decir el PNV, aún permitiendo que Ibarretxe continuase siendo Lehendakari, se hubiese conseguido algo que hasta ahora parecía muy lejano, la unió de los constitucionalistas progresistas vascos y de los nacionalistas vascos más conservadores. Es decir que entre ambos partidos contarían con el 70% de los votos emitidos en las últimas elecciones, una cantidad más que suficiente para estar legitimados a gobernar tranquilamente.

Haciendo esto, los socialistas conseguirían cambiar el curso de la política vasca, y además conseguirían un aliado en el gobierno central... ¿Saben aquello de que la avaricia rompe el saco? Pues se quedarán en el País Vasco con una minoría solucionada vendiéndose y estando supeditados al PP.

Finalmente el PSE y el PP gobernarán juntos ya sea a la luz pública o en las sombras, y vuelvo a decir que han escogido la opción equivocada. Patxi, tal vez eres una persona más que válida para se Lehendakari, pero estas no son las formas y tal vez tampoco era el momento... A veces la paciencia es una virtud.

dijous, 19 de març del 2009

PRESENTACIÓ DE CAMPANYA ILP “LLEI ELECTORAL DE CATALUNYA” / PRESENTACIÓN DE CAMPAÑA ILP “LEY ELCTORAL DE CATALUNYA”


TEXTO EN CATALÁN (MÁS ABAJO EL TEXTO EN CASTELLANO):
La Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que presentà Ciutadans pel Canvi amb una proposició de Llei Electoral per Catalunya ja ha estat admesa per la Mesa del Parlament, i els fedataris i les fedatàries, els/les quals s’encarregaran de recollir i donar fe de la veracitat de les 50.000 signatures que cal recollir, han jurat o promès davant la Comissió de Control del Parlament de Catalunya el seu compromís personal amb la llei i amb la ciutadania.

El divendres 3 d’abril, a les 18:00 hores tindrà lloc l’acte de presentació de la campanya a l’Ateneu Barcelonès (carrer Canuda, 6 – Barcelona). Esteu tots i totes convidats!

Per tenir més informació sobre tot plegat podeu accedir a la web de la campanya http://www.lleielectoral.cat/ o bé per e-mail pineda@pelcanvi.org

TEXT EN CASTELLÀ (ADALT EL TEXT EN CATALÀ):
La Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que presentó Ciutadans pel Canvi con una proposición de Ley Electoral para Catalunya ya ha sido admitida por la Mesa del Parlament, y los fedatarios y las fedatarias, los/las cuales se encargarán de recoger y dar veracidad de las 50.000 firmas que es necesario recoger, han jurado o prometido ante la Comisión de Control del Parlament de Catalunya su compromiso personal con la ley y con la ciudadanía.

El viernes 3 de abril, a las 18:00 horas tendrá lugar el acto de presentación de la campaña en el Ateneu Barcelonés (calle Canuda, 6 – Barcelona). ¡Estáis todos y todas invitados!

Para tener más información podéis acceder a la web de la campaña http://www.lleielectoral.cat/ o bien por e-mail pineda@pelcanvi.org

divendres, 13 de març del 2009

SI HO FAN COM CAL ESTEM PER AJUDAR / SI LO HACEN COMO ES DEBIDO ESTAMOS PARA AYUDAR


TEXTO EN CATALÁN (MÁS ABAJO EL TEXTO EN CASTELLANO):
Sovint m’he preguntat si els partits polítics tenen veritable interès en la Participació Ciutadana....

Està força clar de que alguns d’aquests partits ho tenen molt en compte a les seves campanyes electorals i també quan es troben a l’oposició, però desprès un cop que hi son al poder i a l’hora de desenvolupar els seus plans polítics no ho veig pas tan clar.

Avui dia, la política del nostre país es recolza d’una manera gairebé plena en la democràcia representativa. Els ciutadans i les ciutadanes decidim cada quatre anys quin partit polític se’n farà càrrec del govern i poc més. Aquesta és una part molt important per una societat que inicia les seves primeres passes democràtiques, però per una democràcia ja consolidada com la nostra, crec que ja no n’hi a prou. Hem de fer ja un salt qualitatiu i real cap a la democràcia participativa!

Això vol dir equilibrar les forces poble – estat, i que cada cop més els ciutadans i les ciutadanes tinguin el poder de decisió que els pertany per dret de ciutadania.

A Ciutadans pel Canvi tenim com a un dels nostres objectius principals apropar la ciutadania als afers de la política, i fer que els polítics s’apropin als ciutadans i les ciutadanes. Després d’uns quants anys formant part de CpC, una associació cívic – política força activa i cada cop amb les idees més clares, m’adono del difícil que és realitzar la nostra tasca, atès als entrebancs que sovint ens trobem per part de tots els partits polítics, del govern i de l’oposició, de dretes i d’esquerres, progressistes i conservadors...

Senyores i senyors, perquè aquesta por? Ho entenc per part del grups de dretes i conservadors, però no ho entenc pas dels que son d’esquerres i progressistes. Aleshores doncs, per què aquesta por? Potser perquè volem que el poder resideixi veritablement al poble..., potser perquè volem que el poble decideixi sempre i en tot moment el que vol..., pot ser perquè volem que els partits, els polítics i les polítiques, siguin un instrument del poble, i no al revés...

Per si encara no ho saben vostès, a qualsevol indret del món on hi trobin un Ciutadà pel Canvi, comptaran amb una persona en la qual poder confiar per desenvolupar polítiques socials, participatives i d’igualtat. Una persona progressista i fidel al canvi cap a una democràcia realment participativa. No hi tinguin por, els ho dic de debò. Si ho fan com cal, estem per ajudar...

TEXT EN CASTELLÀ (ADALT EL TEXT EN CATALÀ):
A menudo me he preguntado si los partidos políticos tienen verdadero interés en la Participación Ciudadana...

Está claro de que algunos de estos partidos lo tienen muy en cuenta en sus campañas electorales, y también cuando se encuentran en la oposición, pero después, una vez que están en el poder y cuando tienen que desarrollar sus planes políticos, no lo veo yo tan claro.

Hoy en día, la política de nuestro país se apoya de una forma casi plena en la democracia representativa. Los ciudadanos y las ciudadanas decidimos cada cuatro años qué partido político se hará cargo del gobierno, y poco más. Ésta es una parte muy importante para una sociedad que inicia sus primeros pasos democráticos, pero para una democracia ya consolidada como la nuestra, creo que ya no es suficiente. ¡Debemos dar un salto cualitativo y real hacia la democracia participativa!

Esto quiere decir equilibrar las fuerzas pueblo – estado, y que cada vez más los ciudadanos y las ciudadanas tengan el poder de decisión que les pertenece por derecho de ciudadanía.

En Ciutadans pel Canvi tenemos como objetivo principal acercar a la ciudadanía a los asuntos de la política, y hacer que los políticos se acerquen a los ciudadanos y ciudadanas. Tras unos cuantos años formando parte de CpC, una asociación cívico -política muy activa y con las ideas cada vez más claras, me doy cuenta de lo difícil que es llevar a cabo nuestro trabajo, debido a los obstáculos que a menudo nos encontramos por parte de todos los partidos políticos, del gobierno y de la oposición, de derechas y de izquierdas, progresistas y conservadores...

Señoras y señores, ¿por qué este miedo? Lo entiendo por parte de los grupos conservadores y de derechas, pero no lo entiendo de los progresistas y de izquierdas. Entonces, ¿por qué este miedo?, tal vez porque queremos que el poder resida verdaderamente en el pueblo..., tal vez porque queremos que el pueblo decida siempre y en todo momento lo que quiere..., tal vez porque queremos que los partidos, los políticos y las políticas, sean un instrumento del pueblo, y no al revés...

Por si todavía no lo saben ustedes, en cualquier lugar del mundo donde encuentren a un Ciutadà pel Canvi, contarán con una persona en la cual poder confiar para llevar a cabo políticas sociales, participativas y de igualdad. Una persona progresista y fiel al cambio hacia una democracia realmente participativa. No tengan miedo, se lo digo de verdad. Si lo hacen como es debido, estamos para ayudar...

diumenge, 1 de març del 2009

CPC + ILP = DEMOCRÀCIA PARTICIPATIVA


TEXTO EN CATALÁN (MÁS ABAJO EL TEXTO EN CASTELLANO):
Si hi a una cosa que tenim molt present a Ciutadans pel Canvi son els ciutadans i ciutadanes, i com no la Participació Ciutadana, ja que forma part dels nostres fonaments com a associació i ho demostrem dia rere dia amb totes aquelles tasques i accions que duem a terme.

La darrera acció de CpC ha estat endegar un procés participatiu a través d’una Iniciativa Legislativa Popular. CpC hem registrat al Parlament de Catalunya un articulat de proposició de Llei Electoral de Catalunya, que encara que us sembli inversemblant som l’única Comunitat Autònoma que no hem procedit a promulgar-ne una, i des de fa trenta anys que ens regim pel que es preveu a una disposició transitòria prevista a les primeres eleccions i que remet substancialment a una llei estatal.

Tot i que l’Estatut d’Autonomia al seu article 56 estableix els requisits bàsics que haurà de complir l’esmentada llei, el bloqueig entre les forces polítiques no ha permès fins ara l’elaboració d’aquesta Llei Electoral.

Per això CpC ha decidit fer un pas endavant i presentar aquesta proposició de Llei, amb la que es tracte de desbloquejar el tema i forçar un debat al Parlament, per la qual cosa hem de generar un procés participatiu atès a què ens cal el recolzament d’un mínim de 50.000 signatures, i això vol dir que hem d’involucrar i fer participar a la ciutadania per poder aconseguir-ho. Quelcom força dificil avui dia.

D’altre banda no entenc el Conseller de Governació, Jordi Ausàs (ERC), per retreure a CpC aquesta iniciativa. Pot ser per què és una tasca que havia de fer ell mateix, i que s’està omplint de pols a un calaix del seu despatx, o pot ser per què és conscient de que es tracte d’una promesa electoral i encara no ha estat capaç de complir-la.

Conseller no s’enfadi perquè des de Ciutadans pel Canvi vulguem que els ciutadans i ciutadanes de Catalunya prenguin també part a les decisions polítiques ja que, tot i que el procés electoral serveix per escollir els i les representants que han de fer-ho, tingui vostè present que la democràcia representativa ha de ser un mitjà per arribar a assolir una democràcia participativa (sap del que parlo, oi què sí?), i això vol dir que els polítics tenen la confiança de la ciutadania per avançar tots plegats colze a colze, representants, ciutadans i ciutadanes, per aconseguir el model de societat del benestar que tots desitgem.

De vegades sembla ser que hi a persones, i sobre tot els partits polítics que no veuen amb gaire bons ulls la tasca de CpC per animar a la ciutadania a participar i involucrar-se a la política.

No podem apartar als ciutadans i les ciutadanes de les decisions polítiques, perquè per millorar la democràcia, apropant-nos cada cop més a la Democracia Participativa, què penso una gran majoria volem, cal comptar i molt amb tota la ciutadania. Si no ho fem així continuarem com fins ara, amb una democràcia coixa i sense recursos.

TEXT EN CASTELLÀ (ADALT EL TEXT EN CATALÀ):
Si hay algo que tenemos muy presente en Ciutadans pel Canvi son los ciudadanos y las ciudadanas, y como no la Participación Ciudadana, puesto que forma parte de nuestros cimientos como asociación y lo demostramos día tras día en todas aquellas tareas y acciones que llevamos a cabo.

La última acción de CpC ha sido poner en marcha un proceso participativo a través de una Iniciativa Legislativa Popular. CpC hemos registrado en el Parlament de Catalunya un articulado de proposición de Ley Electoral de Catalunya, que aunque os parezca increíble somos la única Comunidad Autónoma que no hemos procedido a promulgar una, y desde hace treinta años que nos regimos por lo que se prevé en una disposición transitoria prevista en las primeras elecciones y que remite substancialmente a una ley estatal.

Aunque el Estatut de Catalunya en su artículo 56 establece los requisitos básicos que deberá cumplir la mencionada ley, el bloqueo entre las fuerzas políticas no ha permitido hasta ahora la elaboración de esta Ley Electoral.

Por ello CpC ha decidido dar un paso adelante y presentar esta proposición de Ley, con la que se trata de desbloquear el tema y forzar un debate en el Parlament, para lo cual debemos generar un proceso participativo ya que nos hace falta el apoyo de un mínimo de 50.000 firmas, y ello quiere decir que tenemos que involucrar y hacer participar a la ciudadanía para poder conseguirlo. Algo bastante difícil hoy día.

Por otro lado no entiendo al Conseller de Gobernación, Jordi Ahusas (ERC), por reprochar a CpC ésta iniciativa. Tal vez porque es una tarea que debía hacer él mismo, y que se está llenando de polvo en un cajón de su despacho, o tal vez porque es consciente de que se trata de una promesa electoral y todavía no ha sido capaz de cumplirla.

Conseller, no se enfade porque desde Ciutadans pel Canvi queramos que los ciudadanos y las ciudadanas de Catalunya también tomen parte en las decisiones políticas ya que, aunque el proceso electoral sirve para escoger a los /las representantes que deben hacerlo, tenga usted presente que la democracia representativa debe ser un medio para llegar a conseguir una democracia participativa (¿sabe de qué hablo, verdad que sí?), y esto quiere decir que los políticos tienen la confianza de la ciudadanía para avanzar todos juntos, codo a codo, representantes, ciudadanos y ciudadanas, para conseguir el modelo de sociedad del bienestar que todos queremos.

A veces parece ser que hay personas, y sobre todo partidos políticos que no ven con muy buenos ojos la tarea de CpC de animar a la ciudadanía a participar e involucrarse en la política.

No podemos apartar a los ciudadanos y las ciudadanas de las decisiones políticas, porque para mejorar la democracia, acercándonos cada vez más a la Democracia Participativa, que pienso una gran mayoría queremos, hace falta contar y mucho con toda la ciudadanía. Si no lo hacemos así continuaremos como hasta ahora, con una democracia coja y sin recursos.