dimecres, 25 de febrer del 2009

SOCILITZAR EL CAPITALISME / SOCIALIZAR EL CAPITALISMO


TEXTO EN CATALÁN (MÁS ABAJO EL TEXTO ENCASTELLANO):
El mon al revés. Amb un govern socialista al nostre país hem passat a invertir el principi bàsic socialista / comunista: “De cada un, segons les seves capacitats; a cada un, segons les seves necessitats”.

Sí amics i amigues, avui dia aquest principi s’ha convertit en el següent: “ajudem als que més tenen (aquelles entitats financeres que ens han endinsat a la crisi) perquè més endavant pot ser es puguin fer càrrec dels què menys tenen (ciutadans i ciutadanes de poc poder adquisitiu), ja que nosaltres (govern) no ens veiem capaços per nosaltres mateixos...”

El govern ha de ser valent i socialitzar el capitalisme
. Ja ho vaig dir al meu article anterior, cal prendre accions per fer que el capital arribi a les famílies que ara per ara ho estan passant força malament. Cal que les entitats financeres facin arribar a la ciutadania els diners que necessiten per tirar endavant. Si aquestes entitats s’ho miren una mica fredament, podran entendre que els ciutadans i ciutadanes que ara mateix es senten escanyats, son les seves gallines dels ous d’or. Han d’entendre que sense els milions de persones que utilitzen els seus serveis financers, el seu imperi i els seus guanys s’esfondrarien estrepitosament... Cal que no tibin la corda perquè es pot trencar...

Es clar què és molt important que no tanquin les empreses, i més encara aquelles que procuren molts llocs de treball, però en primera instància ens hem d’ocupar de que a la classe social més afectada per la crisi els arribi l’ajut del govern, perquè la ciutadania és el motor de tota l’economia. Pot ser que ja hauríem de començar a plantejar-nos el tema de la Renda Bàsica... Començar a pensar-ho ara, per dur-ho a terme al futur... Un futur socialitzat, un futur de benestar per a tothom. No és utopia. Quelcom millor és possible!

S’ha de procurar una economia socialista que permeti avançar els sectors endarrerits. No hem de caure al parany de voler eliminar amb un sol cop el model capitalista existent, ja que es fa difícil de veure en aquest futur del benestar una societat sense classes socials ni propietat privada. El que cal és aconseguir eliminar la pobresa i premiar la iniciativa i les ganes de treballar. El que cal és eliminar l’explotació humana i que tothom rebi una digna renda bàsica de consolidació del benestar, i uns dignes sous que premiïn amb justícia el seu esforç...

Fins i tot als sistemes socialistes i comunistes existeixen desequilibris socials. Què per ventura no existien a l’antiga URSS o a la Xina, classes socials i persones que tenien propietats que d’altres no en tenien? Es clar que sí! Doncs allò tampoc no és solució!

Socialitzem el capitalisme i fem un pas endavant!

TEXT EN CASTELLÀ (ADALT EL TEXT EN CATALÀ):
El mundo al revés. Con un gobierno socialista en nuestro país hemos pasado a invertir el principio básico socialista / comunista: “De cada uno, según sus capacidades; a cada uno, según sus necesidades”.

Sí amigos y amigas, hoy día éste principio se ha convertido en lo siguiente: “ayudemos a los que más tienen (aquellas entidades financieras que nos han adentrado en la crisis) para que más adelante tal vez puedan hacerse cargo de los que menos tienen (ciudadanos y ciudadanas con poco poder adquisitivo), ya que nosotros (gobierno) no nos vemos capaces por nosotros mismos...”

El gobierno debe ser valiente y socializar el capitalismo. Ya lo dije en mi anterior artículo, es necesario emprender acciones para hacer que el capital llegue a las familias que ahora por ahora lo están pasando muy mal. Hace falta que las entidades financieras hagan llegar a la ciudadanía el dinero que necesitan para seguir adelante. Si estas entidades se lo miran un poco fríamente, entenderán que los ciudadanos y las ciudadanas que ahora mismo se sienten ahogados, son sus gallinas de los huevos de oro. Han de comprender que sin los millones de personas que utilizan sus servicios financieros, su imperio y sus beneficios se derrumbarían estrepitosamente... Que no tensen la cuerda porque se podría romper...

Claro que es muy importante que no cierren las empresas, y más todavía aquellas que procuran muchos puestos de trabajo, pero en primera instancia nos debemos ocupar de que a la clase social más afectada por la crisis le llegue la ayuda del gobierno, porque la ciudadanía es el motor de la economía. Tal vez deberíamos empezar a plantearnos ya el tema de la Renta Básica... Empezar a pensarlo ahora, para llevarlo a cabo en el futuro... Un futuro socializado, un futuro de bienestar para todo el mundo. No es utopía. ¡Algo mejor es posible!

Hay que procurar una economía socialista que permita avanzar a los sectores rezagados. No debemos caer en la trampa de querer eliminar de un solo golpe el modelo capitalista ya existente, pues se hace difícil ver en este futuro del bienestar una sociedad sin clases sociales ni propiedad privada. Lo que hace falta es conseguir eliminar la pobreza y premiar la iniciativa y las ganas de trabajar. Lo que hace falta es eliminar la explotación humana y que todos y todas reciban una renta básica digna de consolidación del bienestar, y unos sueldos dignos que premien con justicia su esfuerzo...

Incluso en los sistemas socialistas y comunistas existen desequilibrios sociales. ¿Acaso no existían en la antigua URSS o en China, clases sociales y personas que tenían propiedades que otros no tenían? ¡Claro que si! ¡Pues aquello tampoco es una solución!

¡Socialicemos el capitalismo y demos un paso hacia delante!

diumenge, 22 de febrer del 2009

CAL REFER EL CAPITALISME / HACE FALTA REHACER EL CAPITALISMO


TEXTO EN CATALÁN (MAS ABAJO EL TEXTO EN CASTELLANO):
Tots sabem que hi a una crisi mundial iniciada per les famoses hipoteques sub-prime als Estats Units, i que les economies de tot el mon, començant per les de les persones i famílies més humils, trontollen perillosament.

Els mitjans de comunicació ens ho recorden dia rere dia, amb el que jo penso una gran falta d’objectivitat i de responsabilitat, sobre tot a les noticies que es donen per la TV, sense oferir la complerta i exhaustiva informació que caldria donar, atès a la manca de temps que tenen per oferir la noticia. I també pels titulars que s’utilitzen a d’altres mitjans, i que quan a posteriori llegim el contingut de la notícia amb tot el detall, doncs veiem que no s’hi sembla gaire a lo que el titular ens transmet a primera vista...

Apart d’això, ja de per si prou greu, cal pensar que s’ha de refer el capitalisme extrem i liberal que ens ha portat a aquesta situació. I parlo de refer el capitalisme i no d’eliminar-ho, perquè d’altres sistemes (socialistes i comunistes ja consolidats a d’altres punts del planeta), malauradament ens demostren que és tracte d’un capitalisme encobert que afavoreix a uns quants a costa de la majoria. Cal trobar un terme mig, un punt d’equilibri... El socialisme del segle XXI ha de canviar i treure’s la vena dels ulls.

Fins ara els bancs i les caixes (per parlar d’uns dels actors econòmics més importants) han fet i desfet com els ha vingut de gust sense cap mena de control per part de les administracions. I ha passat el que havia de passar. Que uns quants s’han omplert les butxaques i els que rebem som tots. Hi a bancs que han tingut una mala gestió i s’ha de depurar responsabilitats. Hi a d’altres bancs que han tingut guanys milionaris però com que han guanyat menys del que esperaven, doncs no fan circular els diners i no donen crèdits, ni tan sols a aquells que son solvents (agreugen la crisi i creen un desastrós efecte dominó)... El govern ha de fer un cop de timó i prendre les rendes. Agradi o no al sector capitalista. No cal que els ajuts del govern es canalitzin a través dels bancs... Si cal es crea un sistema bancari estatal depenent del Banc d’España, i que la banca privada es posi les piles, i doni un servei com cal i sense els abusos que s’han donat fins ara.

Aquest sistema bancari estatal és el que s’hauria de fer càrrec dels ajuts, que ara mateix hauria d’estar canalitzant la banca privada, i que no ho fa com cal. Els ajuts els han de rebre ciutadans i ciutadanes, la petita i mitjana empresa que lluita dia rere dia per la seva supervivència. Les grans multinacionals fan xantatge a la societat per la quantitat de llocs de treball que mouen, però està més que demostrat que quan aconsegueixen allò que volen, tornen a fer el que volen.

Cal refer el capitalisme. Cal que l’administració ajudi a la ciutadania i forci el moviment del capital, un moviment de diners que crearà llocs de treball i poc a poc reactivarà l’economia, aturant l’efecte dominó que s’ha creat d’una manera fictícia, i de vegades penso que molt interessada per part de determinats sectors capitalistes.

TEXT EN CASTELLÀ (ADALT EL TEXT EN CATALÀ):
Todos sabemos que hay una crisis mundial iniciada por las famosas hipotecas sub-prime de los Estados Unidos, y que las economías de todo el mundo, empezando por las de las personas y familias más humildes, se tambalean peligrosamente.
Los medios de comunicación nos lo recuerdan día tras día, en lo que yo pienso una gran falta de objetividad y de responsabilidad, sobre todo en las noticias que se dan por TV, sin ofrecer la completa y exhaustiva información que sería necesario, dado la falta de tiempo de que disponen para ofrecer la noticia. Y también por los titulares que se utilizan en otros medios, y que cuando posteriormente leemos su contenido con todo detalle, vemos que no se parece demasiado a lo que el titular nos transmite a primera vista...

Aparte de esto, ya de por si grave, debemos pensar que hay que rehacer el capitalismo extremo y liberal que nos ha llevado a esta situación. Y hablo de rehacer el capitalismo y no de eliminarlo, porque otros sistemas (socialistas y comunistas ya consolidados en otros puntos del planeta), desgraciadamente nos demuestran que se trata de un capitalismo encubierto que favorece a unos cuantos a costa de la mayoría. Hay que encontrar un término medio, un punto de equilibrio... El socialismo del siglo XXI debe cambiar y quitarse la venda de los ojos.

Hasta la fecha los bancos y las cajas (por hablar de los actores económicos más importantes) han hecho y deshecho como les ha venido en gana sin ningún tipo de control por parte de las administraciones. Y ha sucedido lo que tenía que suceder. Que unos cuantos se han llenado los bolsillos, y los que recibimos somos todos. Hay bancos que han llevado a cabo una mala gestión y se han de depurar responsabilidades. Otros bancos han tenido beneficios millonarios pero como que han ganado menos de lo que esperaban ganar, pues no hacen circular el dinero y no dan créditos, ni tan siquiera a aquellos que son solventes (agravan la crisis y crean un desastroso efecto dominó)... El gobierno debe dar un golpe de timón y coger las riendas. Guste o no al sector capitalista. No hace falta que las ayudas del gobierno se canalicen a través de los bancos... Si es necesario se crea un sistema bancario estatal dependiente del Banco de España, y que la banca privada se ponga las pilas, y den unos servicios como es debido sin los abusos que ha habido hasta ahora.

Este sistema bancario estatal es el que debería hacerse cargo de las ayudas, que ahora mismo debería estar canalizando la banca privada, y que no hace como debiera. Las ayudas deben ser recibidas por ciudadanos y ciudadanas, por la pequeña y mediana empresa que luchan día tras día por su supervivencia. Las grandes multinacionales hacen chantaje a la sociedad por la cantidad de puestos de trabajo que mueven, pero está más que demostrado que cuando consiguen lo que quieren, vuelven a hacer lo que se les antoja.

Hay que rehacer el capitalismo. La administración debe ayudar a la ciudadanía y forzar el movimiento del capital, un movimiento de dinero que creará puestos de trabajo y poco a poco reactivará la economía, parando el efecto dominó que se ha creado de una manera ficticia, y pienso que a veces de forma interesada por parte de determinados sectores capitalistas.