dijous, 27 d’octubre del 2011

SUSPENS A RAJOY, SUSPENS AL PP... / SUSPENSO PARA RAJOY, SUSPENSO PARA EL PP...

TEXTO EN CATALÁN (MÁS ABAJO EL TEXTO EN CASTELLANO):
Diumenge passat vaig llegir a El Periódico una entrevista que Enric Hernández va fer a Mariano Rajoy, i n’hi ha dues coses que tot i que no em van sobtar gens, sí que em van amoïnar, perquè aquest senyor es perfila, segons totes les enquestes, com a futur president de l’estat espanyol.

Periodista: És obvi que un col·lapse financer enfonsaria el país, però el rescat de la banca genera una injustícia: se salva amb diner públic els bancs i es deixa a la intempèrie els que no poden pagar la hipoteca...

Rajoy: Però és que no hi ha alternativa. [...]

El text d’allò que el senyor Rajoy diu tot seguit ja no té res a veure amb la pregunta que li han fet, sortejant-la hàbilment per no parlar-ne gaire del tema. A l'hora, com veieu, amb poques paraules és molt clar i contundent. Crec que es indignant que l'única opció possible pel Partit Popular sigui reflotar les finances dels que més tenen a costa dels que tenen molt menys o res... Què podíem esperar però d’un partit de dretes?

L’altre apunt per comentar, sobre l’ETA i el seu anunci d’abandó definitiu de la lluita armada...

Periodista: Jo també insisteixo: el comunicat demana un diàleg sobre les “conseqüències del conflicte”, s’entén que sobre els presos. ¿Establiria un govern del PP aquest diàleg amb l’organització terrorista?

Rajoy: En cap cas el Govern, si jo el presideixo, tindrà cap diàleg amb una organització terrorista sobre res, encara que hagi abandonat definitivament la violència. Amb ETA no hi ha res de què parlar. Perquè que quedi més clar; no hi ha res a dialogar sobre cap “conseqüència” d’un “conflicte” que no ha existit. Al País Basc no ha existit cap conflicte polític; el que hi ha hagut és una banda criminal que ha volgut imposar per la força les seves tesis i que ha estat vençuda per la societat espanyola.

Pel que fa a aquest apartat vull recordar-me de totes aquelles persones que han estat víctimes del
terrorisme d’ETA..., a l’Ernest Lluch un socialista català enamorat del poble basc, assassinat per cercar la pau i el diàleg (2000), a Miguel Ángel Blanco, regidor del PP d’Ermua, assassinat per les seves idees (1997), a les víctimes del terrible atemptat a la casa-caserna de la guàrdia civil a Vic (1991), a les víctimes de l’horrorós atemptat a l’Hipercor (1987), i a tantes i tantes persones que han patit el sense sentit de la violència terrorista, dones, homes, nenes i nens...

Penso en tots i totes els que ens han deixat pel camí, i de veritat que els trobo a faltar... I per això mateix vull, i perquè no, exigeixo que hagi diàleg. El diàleg és la base i el fonament de la Pau. No hi ha res, cap actitud ni idea, que justifiqui la perpetuïtat d’un conflicte que “sí ha existit”, per molt que alguns s’esforcin a negar-ho, per amagar potser d’altres interessos que res tenen a veure amb els interessos de “tota” la ciutadania, inclosos els que pensen i se senten diferents.

Penso que aquells que no volen que els catalans, bascos o gallecs (i qualsevol d’altre) siguin lliures per escollir allò que per majoria vulguin ser, és perquè tenen molt poca confiança en si mateixos, en la pròpia capacitat per valer-se tot sols, i en la fermesa i fortalesa de la seva pròpia cultura i tradicions.

Mariano Rajoy defineix a ETA com una banda criminal que ha volgut imposar per la força les seves tesis, i per una vegada coincidim. Penso que té raó, i també crec que té una molt bona base per poder jutjar aquestes circumstàncies, perquè el Partit Popular ara, Alianza Popular abans, i el règim franquista originàriament, han utilitzat la mateixa estratègia d’imposar per la força (inclús manipulant les lleis) les seves pròpies doctrines sectàries més pròpies de temps de la inquisició.

La meva opinió és clara, i la meva nota també: Suspens a Rajoy, Suspens al PP...


TEXT EN CASTELLÀ (A DALT EL TEXT EN CATALÀ):
El pasado Domingo leí en El Periódico una entrevista que Enric Hernández hizo a Mariano Rajoy, y hay dos cosas que aunque no me sorprenden para nada, sí que me preocuparon, porque este señor se perfila, según todas las encuestas, como futuro presidente del estado español.

Periodista: es obvio que un colapso financiero hundiría el país, pero el rescate de la banca genera una injusticia: se salva con dinero público a los bancos y se deja a la intemperie a los que no pueden pagar la hipoteca…

Rajoy: pero es que no hay alternativa. […]

El texto de lo que el señor Rajoy dice a continuación ya no tiene que ver con la pregunta que le han hecho, sorteándola hábilmente para no hablar demasiado del tema. A su vez, como podéis ver, con pocas palabras es muy claro y contundente. Creo que es indignante que la única opción posible para el Partido Popular sea reflotar las finanzas de los que más tienen a costa de los que tienen mucho menos o nada… Pero ¿qué podíamos esperar de un partido de derechas?

El otro apunte para comentar, sobre ETA y su anuncio del abandono definitivo de la lucha armada…

Periodista: Yo también insisto: el comunicado pide un diálogo sobre las “consecuencias del conflicto”, se entiende que sobre los presos. ¿Establecería un gobierno del PP éste diálogo con la organización terrorista?

Rajoy: En ningún caso el gobierno, si yo lo presido, dialogará con una organización terrorista sobre nada, aunque haya abandonado definitivamente la violencia. Con ETA no hay nada que hablar. Para que quede más claro, no hay nada que dialogar sobre ninguna “consecuencia” de un “conflicto” que no ha existido. En el País Vasco no ha existido ningún conflicto político; lo que ha habido es una banda criminal que ha querido imponer por la fuerza sus tesis y que ha sido vencida por la sociedad española.

En lo que se refiere a este apartado quiero recordar a todas aquellas personas que han sido víctimas del terrorismo de ETA…, a Ernest LLuch, un socialista catalán enamorado del pueblo vasco, asesinado por buscar la paz y el diálogo (2000), a Miguel Ángel Blanco, concejal del PP de Ermua, asesinado por sus ideas (1997), a las víctimas del terrible atentado contra la casa-cuartel
de la guardia civil de Vic (1991), a las víctimas del horroroso atentado a Hipercor (1987), y a tantas y tantas personas que han sufrido el sin sentido de la violencia terrorista, mujeres, hombres, niñas y niños…

Pienso en todos y todas los que nos han dejado por el camino, y de verdad que les encuentro a faltar… Y por eso mismo quiero, y por qué no, exijo que haya diálogo. El diálogo es la base y los cimientos de la Paz. No hay nada, ninguna actitud ni idea, que justifique la perpetuidad de un conflicto que “sí ha existido”, por mucho que algunos se esfuercen en negarlo, tal vez para esconder otros intereses que nada tienen que ver con los intereses de “toda” la ciudadanía, incluidos los que piensan y se sienten diferentes.

Pienso que aquellos que no quieren que los catalanes, vascos o gallegos (y cualquier otro) sean libres para escoger aquello que por mayoría quieran ser, lo hacen porque tienen muy poca confianza en ellos mismos, en la propia capacidad de valerse por si solos, y en la desconfianza de la firmeza y fortaleza de su propia cultura y tradiciones.

Mariano Rajoy definió a ETA como una banda criminal que ha querido imponer por la fuerza sus tesis, y por una vez coincidimos. Pienso que tiene razón, y también creo que tiene una muy buena base para poder juzgar estas circunstancias, porque el Partido Popular ahora, Alianza Popular antes, y el régimen franquista originariamente, han utilizado la misma estrategia para imponer por la fuerza (incluso manipulando las leyes) sus propias doctrinas sectarias, más propias de tiempos de la inquisición.

Mi opinión es clara, y mi nota también: Suspenso para Rajoy, Suspenso para el PP…