dijous, 1 de novembre del 2012

ESVAÏM DUBTES SOBRE LA INDEPENDÈNCIA / ELIMINEMOS DUDAS SOBRE LA INDEPENDENCIA.



TEXTO EN CATALÁN (MÁS ABAJO EL TEXTO EN CASTELLANO):

Dilluns passat l’Ajuntament de Pineda de Mar va aprovar una moció a favor  d’un referèndum d’autodeterminació en que la ciutadania de Catalunya expressi el seu dret a decidir... Felicitats als partits polítics que van aprovar-la (PSC, CiU, ERC-Junts x Pineda, i  Cent x Cent Pineda). En una democràcia com cal la ciutadania és sobirana per poder decidir el seu futur.

Per esvair possibles dubtes, us passo un decàleg sobre la permanència de Catalunya a la UE que ha estat presentat pel Cercle Català de Negocis:

1 - Cap norma del Tractat de la UE regula què succeeix en cas de dissolució d’un Estat membre. En tot cas    és una situació nova que caldrà resoldre en base al dret internacional. El President de la UE així ho ha reconegut.

2 - En cas que es consideri que els estats resultants hagin de ser ratificats per unanimitat dels estats actuals, aquesta situació afectarà per igual a les dues parts (Catalunya i la resta d’Espanya) ja que en separar-se cap de les dues assumeix íntegrament la subjectivitat de l’Estat espanyol.

3 - El conveni de Viena regula clarament que la separació d’un estat en dos o més implica de facto que els nous membres assoleixen els mateixos tractats internacionals que tenia l’estat originari. En el cas català assumirem de facto el tractat de Schengen que permet la lliure circulació de béns, capitals i persones. Per tant no hi ha cap possibilitat que hi hagi aranzels amb la UE. Els aranzels són instruments del segle XIX. Avui la UE tendeix a reduir i eliminar els aranzels amb tercers països com el Magrib, Rússia i molts altres.

4 - L’adopció de l’euro en cap cas està condicionada a pertànyer o no a la UE. De fet el Regne Unit no l’utilitza i és a la UE, i Andorra l’utilitza i no és de la UE. Per tant utilitzar l’euro és voluntari, i ja és la moneda d’ús corrent a Catalunya. 

5 -  La UE és una organització d’estats que té com a finalitat fer créixer al màxim el mercat i el nombre d’estats que la integren, sempre que compleixin els principis bàsics i les condicions establertes. No té cap sentit que Catalunya n’estigués exclosa, atès que compleix les condicions, té tradició europeista, serà aportadora neta als fons de cohesió i és un motor econòmic i líder en creativitat.

6 -  És segur que la integració de Catalunya i la resta d’Espanya a la UE un cop separats haurà de comportar negociacions per establir la nova representació a les institucions, entre elles, el nombre de parlamentaris que corresponen a uns i altres. Aquestes negociacions poden durar uns mesos, però mentrestant operarem dins de la UE amb la mateixa moneda i sense restriccions de circulació de béns, capitals i persones.

7 - Catalunya és la comunitat de l’Estat espanyol amb major nombre de multinacionals, gran part europees. Això és garantia que els governs d’estats com França, Alemanya i el Regne Unit protegiran les seves empreses per tal que no hi hagi en cap moment cap vuit legal i que hi hagi plena continuïtat dins la UE.

8 -  La Catalunya estat serà aportadora neta a la caixa comuna, ja que començarà com a setè estat amb major PIB de la UE, cosa que la fa contribuïdor net.

9 -  En el context europeu actual, on es posa en qüestió el funcionament de la UE, no interessa que algun estat quedi fora com passa amb Noruega i Suïssa, que a més són dels més rics i competitius d’Europa. 

10-  La UE recull de forma clara que qualsevol estat de la UE que no compleixi els principis democràtics sortirà automàticament de la UE. Aquest seria el cas de l’actual Estat espanyol per exemple si el govern de Madrid actua contra la voluntat d’un Parlament escollit democràticament.

TEXT EN CASTELLÀ (A DALT EL TEXT EN CATALÀ):

El pasado Lunes, el Ayuntamiento de Pineda de Mar aprobó una moción a favor de un referéndum de autodeterminación en que la ciudadanía de Catalunya exprese su derecho a decidir… Felicidades a los partidos políticos que la aprobaron (PSC, CiU, ERC-Junts x Pineda, y Cent x Cent Pineda). En una democracia como es debido la ciudadanía es soberana para poder decidir su futuro.

Para eliminar posibles dudas, os paso un decálogo sobre la permanencia de Catalunya en la UE que ha sido presentado por el Cercle Català de Negocis.

1 -  Ninguna norma del Tratado de la UE regula qué sucede en caso de disolución de un Estado miembro. Se trata de una nueva situación que hará falta resolver en base al derecho internacional. El Presidente de la UE así lo ha reconocido.

2 - En el caso de que se considere que los estados resultantes deban ser ratificados por unanimidad de los estados actuales, ésta situación afectará por igual a las dos partes (Catalunya y el resto de España) ya que al separarse ninguna de las dos asume íntegramente la subjetividad del estado español.

3 -  El convenio de Viena regula claramente que la separación de un estado en dos o más implica de faccto que los nuevos miembros asumen los mismos tratados internacionales que tenía el estado originario. En el caso catalán asumiremos de factoel tratado de Shengen que permite la libre circulación de bienes, capitales y personas. Por lo tanto no existe ninguna posibilidad que haya aranceles con la UE. Los aranceles son instrumentos del siglo XIX. Hoy la UE tiende a reducir y eliminar los aranceles con terceros países como el Magreb, Rusia y muchos otros.

4 - La adopción del eruo en ningún caso está condicionada a pertenecer o no a la UE. De hecho el Reino Unido no lo utiliza y está en la UE, y Andorra lo utiliza y no es de la UE. Por lo tanto utilizar el euro es voluntario , y ya es de uso corriente en Catalunya.

5 - La UE es una organización de estados que tiene como finalidad hacer crecer al máximo el mercado y el número de estados que la integran, siempre que cumplan los principios básicos y las condiciones establecidas. No tiene ningún sentido que Catalunya fuera excluida, ya que cumple las condiciones, tiene tradición europeísta, será aportadora neta al fondo de cohesión y es un motor económico y líder en creatividad.

6 - Es seguro que la integración de Catalunya y el resto de España en la UE una vez separados deberá comportar negociaciones para establecer la nueva representación a las instituciones, entre ellas, el número de parlamentarios que corresponden a unos y a otros. Estas negociaciones pueden durar unos meses, pero mientras tanto operaremos dentro de la UE con la misma moneda y sin restricciones de circulación de bienes, capitales y personas.

7 -  Catalunya es la comunidad del Estado español con mayor número de multinacionales, gran parte europeas. Esto es garantía de que los gobiernos de estados como Francia, Alemania y Reino Unido protegerán sus empresas para que no exista en ningún momento un vacío legal y que haya plena continuidad dentro de la UE.

8 - Catalunya estado será aportadora neta a la caja común, ya que empezará como el séptimo estado con mayor PIB de la UE, lo cual la hace contribuidor neto.

9 -  En el contexto europeo actual, donde se cuestiona el funcionamiento de la UE, no interesa que algún estado quede fuera como pasa con Noruega y Suiza, que además son de los más ricos y competitivos de Europa.

10 - La UE recoge de forma clara que cualquier estado de la UE que no cumpla los principios democráticos saldrá automáticamente de la UE. Éste sería el caso del actual Estado español por ejemplo, si el gobierno de Madrid actúa contra la voluntad de un Parlamento escogido democráticamente.