diumenge, 31 de gener del 2010

ATC: NI ASCÓ, NI YEBRA, NI EL CABRIL, NI ROKKASHO (JAPÓN), NI HABOG (HOLANDA), NI MAYAK (RUSIA), NI ...


TEXTO EN CATALÁN (MÁS ABAJO EL TEXTO EN CASTELLANO):
És clar el meu posicionament, No a l'energia nuclear i els seus residus mil·lenaris, i Sí a les energies cent per cent renovables.

Hi ha força estudis de viabilitat realitzats per diverses associacions ecologistes, que conclouen que Catalunya podria aconseguir tota l’electricitat que consumeixi a l’any 2050 amb energies 100% renovables.

L’energia de major potencial al nostre país és la solar termoelèctrica (concentració de raigs solars), amb la que es podria generar al 2050 deu cops l’energia que necessitem a Catalunya. La de menys cost seria l’eòlica terrestre (vent).

Aquestes dues energies podrien combinar-se amb d’altres existents al llarg de tot el nostre territori, com son la geotèrmica (interior de la terra), biomassa (fusta, palla, fems, etc.), termosolar (escalfament d’aigua), eòlica marina (vent marí), onades, solar fotovoltàica (semiconductors estimulats pel sol), ximeneia solar (ventilació natural per convecció de l’aire escalfat per energia solar) ..., a ben segur que els entesos sabran de moltes més que poden ser molt aprofitables. Cal dissenyar un sistema de subministrament elèctric 100% renovable combinant les diverses fonts i sumant els seus avantatges per aconseguir un sistema totalment fiable.

Per arribar a tot això però cal que fem esforços per millorar l’eficiència en l’ús de l’electricitat. Cal que reduïm de manera significant el consum d’energia i hem d’adoptar normes d’estalvi energètic, alhora que generem els estímuls d’instal·lació suficients per millorar l’eficiència energètica a partir de fonts renovables, introduint mecanismes de finançament que facilitin l’adopció de mesures sostenibles i la recerca tecnològica.

Societat, política i indústria ens hem de conjurar per apostar decididament per les energies renovables, i deixar definitivament de banda les energies brutes i contaminants com la nuclear i el petroli.

Diuen que es car. Segons aquests estudis la inversió necessària es recuperaria en un període d’entre tres i deu anys, tenint en compte tant sols els estalvis econòmics de combustible i d’emissió de CO2 ... A Catalunya, suposaria potser, un 0,2% o un 0,3% del PIB. No creieu que valdria la pena provar-ho?

Per això us dic pel que fa al MTC (Magatzem Temporal Centralitzat), que no el vull a Ascó (Tarragona), ni a Yebra (Guadalajara), ni a El Cabril (Córdoba), ni a Rokkasho (Japó), ni a Habog (Holanda), ni a Mayak (Rússia), ni enlloc...

TEXT EN CASTELLÀ (A DALT EL TEXT EN CATALÀ):
Está claro mi posicionamiento, No a la energía nuclear y sus residuos milenarios, y Sí a las energías cien por cien renovables.

Hay diversos estudios de viabilidad realizados por diferentes asociaciones ecologistas, que concluyen que Catalunya podría conseguir toda la electricidad que consuma en el año 2050 con energías 100% renovables.

La energía de mayor potencial en nuestro país es la solar termoeléctrica (concentración de rayos solares), con la que se podría general en el 2050 diez veces la energía que necesitamos en Catalunya. La de menos coste sería la eólica terrestre (viento).

Estas dos energías podrían combinarse con otras existentes en todo nuestro territorio, como son la geotérmica (interior de la tierra), biomasa (madera, paja, estiércol, etc.), termosolar (calentamiento de agua), eólica marina (viento marino), olas, solar fotovoltaica (semiconductores estimulados por el sol), chimenea solar (ventilación natural por convección del aire calentado por la energía solar) ..., seguro que los entendidos sabrán muchas más que podrían aprovecharse. Hay que diseñar un sistema de suministro eléctrico 100% renovable, combinando las diversas fuentes y sumando sus ventajas para poder conseguir un sistema totalmente fiable.

Para llegar a ello debemos esforzarnos para mejorar la eficiencia en el uso de la electricidad. Hay que reducir de forma significativa el consumo de energía y tenemos que adoptar normas de ahorro energético, a la vez que generar los estímulos de instalación suficientes para mejorar la eficiencia energética a partir de fuentes renovables, introduciendo mecanismos de financiación que faciliten la adopción de medidas sostenibles y la investigación tecnológica.

Sociedad, política, e industria, debemos conjurarnos y apostar decididamente por las energías renovables, dejando definitivamente de lado las energías sucias y contaminantes como son la nuclear y el petróleo.

Dicen que es caro. Según estos estudios la inversión necesaria se recuperaría en un período de tres a diez años, teniendo en cuenta tan sólo el ahorro económico de combustible y emisión de CO2 ... En Catalunya, supondría tal vez, un 0,2 o un 0,3 del PIB. ¿No creéis que valdría la pena intentarlo?

Por eso os digo que por lo que respecta al ATC (Almacén Temporal Centralizado), no lo quiero en Ascó (Tarragona), ni en Yebra (Guadalajara), ni en El Cabril (Córdoba), ni en Rokkasho (Japón), ni en Habog (Holanda), ni en Mayak (Rusia), ni en ningún lugar...