dimarts, 23 de març del 2010

VIA FEDERAL


TEXTO EN CATALÁN (MÁS ABAJO EL TEXTO EN CASTELLANO):
La setmana passada Ciutadans pel Canvi va iniciar la campanya Via Federal, tot i que ja fa molt de temps que s’està fargant a la cuina de CpC. A l’Ateneu Barcelonès es va presentar el següent Decàleg Federal:

1 – Govern compartit
2 – Plurinacionalitat de l’Estat Federal
3 – Cooperació i coordinació Federal
4 – Plena oficialitat de totes les llengües de l’Estat Federal
5 – Competències (simetria i asimetria)
6 – Finançament Federal
7 – Justícia Federal
8 – Infrastructures en xarxa
9 – Seus descentralitzades
10- Lliure Federació

Tot això, es clar, a partir d’una reforma de la Constitució...

L’estat de les autonomies ha tocat sostre. Ho demostra la retallada que va patir l’Estatut que va aprovar el Parlament de Catalunya, i també que ara mateix es trobi al Tribunal Constitucional (el qual, paradoxes de la vida, incompleix la mateixa Constitució) doncs així ho va decidir el Partit Popular en utilitzar-lo com a arma contra el partit socialista que governa l’estat espanyol.

Hem de tenir molt clar què per tenir quelcom diferent del que hi ha ara, tot passa per la reforma constitucional. Es clar que parlo d’una via democràtica, ja que per les armes (ja sigui per un cop d’estat feixista, ja sigui per una revolució independentista, ja sigui pel terrorisme de bandes o d’estat) és molt evident que per sentit comú ho deixo de banda...

Via Federal no és un camí fàcil de fer. Hi ha molts interessos nacionalistes, de tots els colors i de tota procedència, que no ho volen.

Ara coexisteixen dos models que es retroalimenten fins arribar a la pròpia dependència l’un de l’altre. L’un, és l’immobilisme conservador d’un espanyolisme ranci, obsolet i absolutista, que viu en un mon passat (molt llunyà) i basat en un colonialisme conqueridor i acostumat al vassallatge. L’altre, és el model del vull però no puc i somio amb el que podria ser, el d’un independentisme que viu ancorat en els seus ideals i en els desitjos de lliurar-se’n d’un jou opressor que va existir fa cinquanta anys.

El Federalisme és una resposta clara a aquests dos models, i també ha de ser el futur de Catalunya, d’Espanya i d’Europa.

Per a més informació: www.viafederal.cat

TEXT EN CASTELLÀ (A DALT EL TEXT EN CATALÀ):
La semana pasada Ciutadans pel Canvi inició la campaña Vía Federal, aunque hace ya tiempo que se está fraguando en la cocina de CpC. En el Ateneu Barcelonès se presentó el siguiente Decálogo Federal:

1 – Gobierno compartido
2 – Plurinacionalidad del Estado Federal
3 – Cooperación y coordinación Federal
4 – Plena oficialidad de todas la lenguas del Estado Federal
5 – Competencias (asimetría y simetría)
6 – Financiación Federal
7 – Justicia Federal
8 – Infraestructuras en red
9 – Sedes descentralizadas
10- Libre Federación

Todo ello, claro, a partir de una reforma de la Constitución...

El estado de las autonomías ha tocado techo. Lo demuestra el recorte que sufrió el Estatut que aprobó el Parlament de Catalunya, y también que ahora mismo se encuentre en el Tribunal Constitucional (el cual, paradojas de la vida, incumple la misma Constitución) pues así lo decidió el Partido Popular al utilizarlo como arma contra el partido socialista que gobierna el estado español.

Debemos tener muy claro que cualquier cosa distinta de lo que ahora hay, pasa por la reforma constitucional. Está claro que hablo de una vía democrática, ya que por las armas (ya sea por un golpe de estado fascista, ya sea por una revolución independentista, ya sea por el terrorismo de bandas o de estado), es muy evidente que por sentido común lo dejo de lado...

Vía Federal no es un camino fácil. Hay muchos intereses nacionalistas, de todos los colores y de toda procedencia, que no la quieren.

Ahora coexisten dos modelos que se retroalimentan hasta llegar a su propia codependencia. Uno, es el inmovilismo conservador de un españolismo rancio, obsoleto y absolutista, que vive en un mundo pasado (muy lejano) y basado en un colonialismo conquistador y acostumbrado al vasallaje. El otro es el modelo del quiero pero no puedo y sueño con lo que podría ser, el de un independentismo que vive anclado en sus ideales y en los deseos de librarse de un yugo opresor que existió hace cincuenta años.

El Federalismo es una clara respuesta a estos dos modelos, y también debe ser el futuro de Catalunya, de España y de Europa.

Para más información: www.viafederal.cat

1 comentari:

Anònim ha dit...

per federar-se en fan falta dos.

España no te cap problema, no vol cap federació.

Aneu picant pedra, que ni els del PSC us creieu l' estat federal.

Si Zapatero és federalista, com és que no aplica el model?

NO POT!!!!!