diumenge, 30 de setembre del 2007

HABEMUS DEPURADORA !!!

Per fi, Habemus Depuradora! Ja la tenim aquí, i les aigües de la nostra platja tornaran a ser netes un altre cop.

I a més a més s’ha aconseguit que no facin aquesta infraestructura a la nostra platja, així que entre una cosa i l’altre podrem tornar a aspirar per un turisme que permeti a la nostre Vila estar al capdavant de la qualitat i del benestar. Ara i per aconseguir-ho del tot, tan sols caldrà canviar les mentalitats de algunes persones, i veure l’enfocament turístic i de desenvolupament econòmic del municipi, que es farà des de el govern de Pineda de Mar.

Aquesta setmana ha estat molt moguda, i el dimarts mateix per la nit, tant sols unes hores després de la reunió dels alcaldes implicats i el Conseller de Medi Ambient, se’ns va convocar a una reunió informativa per explicar nos la decisió i el projecte que s’endegarà molt aviat.

Com era d’esperar han hagut reaccions ben diverses. Hi a qui no està d’acord amb la solució escollida i decidida per l’ACA, i pel que he pogut veure per motius molt diferents (alguns d’ells gens clars i foscos...), ara bé pel que es pot copsar al carrer, la majoria dels ciutadans i ciutadanes es mostren favorables a la solució a que s’ha arribat, després de molts anys d’incertesa i mals rotllos.

L’enrenou per la construcció d’aquesta depuradora ve de fa molts anys, ara bé, el gran problema per Pineda de Mar va aparèixer ara farà poc més d’una any, quan els a les hores alcaldes de Pineda i Santa Susanna, senyors Morell i Campolier, van acordar personalment entre ells i sense tenir en compte la voluntat popular dels ciutadans i ciutadanes de Pineda de Mar, que la depuradora es faria a la platja del nostre poble. A la qual cosa l’ACA es va agafar amb ungles i dents.

Jo segueixo pensant que la millor opció per fer aquesta depuradora es el Pla de Mas Grau a Malgrat de Mar. Una ubicació consensuada fa molt de temps pels cinc municipis interessats a la seva construcció, però a la qual l’Agència Catalana de l’Aigua s’ha negat en rotund en tot moment. A això també hem d’afegir que a darrera hora l’alcaldessa de Malgrat de Mar, Conxita Campoy, s’havia fet enrere i no n’estava d’acord amb aquesta ubicació.

De les altres opcions que estaven damunt la taula cap me semblava bona. El Pla de Gràcia, que es troba al terme municipal de Santa Susanna, tenia problemes i esculls per salvar. El primer i més important, era la proximitat dels veïns de Pinemar, d’altre banda la negativa de l’ajuntament de Santa Susanna, i finalment uns projectes urbanístics que de forma oportunista i interessada va desenvolupar en el seu dia el senyor Campolier.

La Llàntia, a la nostra platja, es clar que no.

Pla de Batet, els terrenys agrícoles al costat de l’actual decantadora. Una solució tant dolenta com la de la platja.

I doncs què fem? Ja que cap de les opcions restants li donava a l’ACA la possibilitat de enllestir ho ràpidament i evitar perdre la subvenció del fons de cohesió europeu per 14.4 milions d’euros. Jo ja veia que ens menjàvem la depuradora a la platja.

A les hores es va recuperar l’antiga opció de la Pedrera de Montpalau! Una ubicació consensuada per tots fa uns quants anys, i que l’ACA ha tornat a estudiar i finalment ha decidit proposar la com a solució final.

Torno a dir, no es la millor solució però si que es la menys dolenta per a Pineda de Mar, i amb ella acabarem amb un problema històric com ha estat el veure any rere any les aigües de les nostres platges brutes.

Hi a gent que encara pensa que es podia pressionar a Medi Ambient per fer la a Malgrat de Mar. Doncs s’equivoquen de totes totes. Des de que en Morell i Campolier van cometre el gran nyap de decidir entre tots dos que aniria a la nostra platja, la Plataforma de Ciutadans pel Canvi a Pineda de Mar es va mobilitzar, i amb ella l’engranatge humà de la nostra Associació. I després de tots els contactes i reunions que vàrem tenir, fins i tot a nivell parlamentari, ens va quedar molt clar que la depuradora no es faria a Malgrat de Mar. Així que podem donar gràcies a que es va recuperar l’opció Montpalau, perquè si no, hores d’ara estaríem parlant de una depuradora a la nostra platja.

Des de el meu bloc vull donar les gràcies a tots i a totes els/les que han estat lluitant per evitar que es faci la depuradora a la platja. Cadascú amb les seves raons, però tots amb un objectiu comú.

Gràcies a particulars, associacions i plataformes (Salvem la Vall de la Riera, Unió de Pagesos del Maresme, AAVV Bellamar...). Gràcies a tots els companys i companyes de Ciutadans pel Canvi. I com no, gràcies a l’Ajuntament de Pineda de Mar, que en aquests darrers mesos ha estat clau per evitar la construcció de la depuradora a la nostra platja.