divendres, 4 de gener del 2008

BEIJING 2008

TEXTO EN CATALÁN (MÁS ABAJO EL TEXTO EN CASTELLANO):

Ja falta poc per les Olimpíades d’Estiu 2008!

Aquest cop, com segurament ja sabreu, es faran a Xina, per ser més exactes a Beijing (Pekín). Jo me’n alegro molt quan cada quatre anys ens toca viure els Jocs Olímpics. De tota manera m’agradaria que abans o després aquesta competició torni a recuperar gran part de la filosofia original dels Jocs que organitzaven els grecs a la ciutat de Olimpia, amb la excepció per suposat de que ara poden participar tant homes com dones.

Però seria bo que es recuperés les competicions artístiques de música, poesia i dansa que es feien també a Olimpia. La cultura i l’esport han d’anar sempre de la ma com a elements socials integradors de diferents cultures i races. I també seria molt important deixar d’una vegada per totes en l’oblit el que malauradament sembla ser que forma part de la quotidianitat dels nostres esportistes: Per guanyar tot s’hi val... ( dopping).

El Baró Pierre de Coubertin va escriure: “Olimpia i les Olimpíades son símbols de una civilització sencera, superior a països, ciutats, herois militars o religions ancestrals”.
I n’estic molt d’acord, encara que s’hauria d’afegir que les Olimpíades son símbol de Llibertat i Drets Humans.

Es el que jo penso, i per això mateix també crec que abans de accedir a l’organització d’aquest esdeveniment universal, els països candidats haurien de complir unes premisses i garanties pel que fa al respecte i defensa dels Drets Humans. I això es precisament el que falla amb Xina, un país que viola sistemàticament els Drets Humans i les Llibertats.

Diuen que la celebració de les Olimpíades ajudarà a que les Llibertats i els Drets Humans a aquest país es restableixin. Em costa molt de creure quan hi a tancats moltíssims presoners de consciencia, i la llibertat de pensament cultural, polític i religiós son perseguits i eliminats.

Avui he llegit al diari una noticia “molt bona” per als defensors d’aquesta idea de canvi a Xina. Sembla ser que a partir d’ara ja no executaran als seus presoners amb un tir al clatell, ho faran amb una injecció letal...

I això es noticia? Quina pena i quina vergonya! Ja podem dormir tranquils, perquè sabem que durant els Jocs de la Llibertat els xinesos i xineses empresonats moriran d’una manera “mes digna”.

TEXT EN CASTELLÁ (D’ALT EL TEXT EN CATALÀ):

¡Ya falta poco para las Olimpiadas de Verano 2008!

Esta vez, como seguramente ya sabréis, se celebrarán en China, para ser más exactos en Beijing (Pekín). Yo me alegro mucho cuando cada cuatro años nos toca vivir los Juegos Olímpicos. De todas formas me gustaría que antes o después esta competición vuelva a recuperar gran parte de la filosofía original de los Juegos que organizaban los griegos en la ciudad de Olimpia, con la excepción, por supuesto de que ahora pueden participar tanto hombres como mujeres.

Seria bueno que se recuperasen las competiciones artísticas de música, poesía y danza, que se hacían también en Olimpia. La cultura y el deporte deberían ir siempre de la mano como elementos sociales integradores de diferentes culturas y razas. Y también sería muy importante dejar de una vez por todas en el olvido lo que desgraciadamente parece ser que forma parte de la cotidianidad de nuestros deportistas: Para ganar, todo vale… (dopping).

El Barón Pierre de Coubertin escribió: “Olimpia y las Olimpiadas son símbolos de una civilización entera, superior a países, ciudades, héroes militares o religiones ancestrales”.
Estoy de acuerdo aunque debería añadirse que las Olimpiadas son un símbolo de Libertad y Derechos Humanos.

Es lo que pienso, y por eso mismo también creo que antes de acceder a la organización de este acontecimiento universal, los países candidatos deberían cumplir unas premisas y garantías por lo que respecta al respeto y defensa de los Derechos Humanos. Y esto es lo que falla precisamente en China, un país que viola sistemáticamente los Derechos Humanos y las Libertades.

Dicen que la celebración de las Olimpiadas ayudará a que las Libertades y los derechos Humanos se restablezcan en este país. Me cuesta mucho de creer cuando hay muchísimos prisioneros de conciencia encerrados, y que la libertad de pensamiento cultural, político y religioso son perseguidos y eliminados.

Hoy he leído en el periódico una noticia “muy buena” para los defensores de esta idea de cambio en China. Parece ser que a partir de ahora ya no ejecutarán a sus prisioneros con un tiro en la nuca, lo harán con la inyección letal…

¿Y esto es noticia? ¡Qué pena, y qué vergüenza! Ya podemos dormir tranquilos, porque sabemos que durante los Juegos de la Libertad los chinos y las chinas encarcelados morirán de una forma “mas digna”.