dimarts, 15 de juliol del 2008

SREBRENICA, UNA VERGONYA MES PER A EUROPA I EL MON / SREBRENICA, UNA VERGÜENZA MÁS PARA EUROPA Y EL MUNDO


TEXTO EN CATALÁN (MÁS ABAJO EL TEXTO EN CASTELLANO):
Fa tretze anys que els europeus i el mon sencer contemplàvem des de ben lluny el que succeïa a la guerra de Bosnia. Pobres, pensàvem la majoria. Ves que passa quan el fanatisme arriba als extrems! Recordàvem els temps de la Santa Inquisició, les matances dels nadius americans i dels nadius australians, també ens recordàvem de les barbaritats dutes a terme pels conqueridors a l’Amèrica del Sud. Ens venien a la ment dictadors com Hitler, Mussolini i Franco..., les guerres civils a l’Àfrica... I a les hores en Ratko Mladic i Radovan Karadzic, entre d’altres, ens tornaven a mostrar el pitjor de l’essència humana i els seus instints mes baixos i obscurs. Ara, els havia tocat rebre als musulmans.

I ho tornem a recordar en llegir les sentencies del Tribunal Internacional de la Haya que allibera a l’ONU de qualsevol responsabilitat per la matança, o millor dit genocidi, que va succeir a Srebrenica. De cap de les maneres vull responsabilitzar de res als soldats holandesos, que van tenir la mala sort de trobar-s’hi allí en aquells moments. Prou pena que tindran aquests homes i dones de recordar per sempre mes el que van viure a Bosnia. Aquesta va ser una d’aquelles ocasions en les que vaig renegar d’Europa, del Mon i de les seves institucions. Ha estat una més d’aquelles ocasions en que els nomenats països avançats, un cop més no vàrem estar a l’alçada de les circumstàncies.

Europa falla... El Mon sencer falla... I un cop més les institucions, que sovint actuen representant una obra teatral realment dolenta i sense qualitat, doncs tapen les vergonyes del mon “civilitzat”.

Tan sols espero i desitjo que recordar els nostres errors eviti que els tornem a cometre en el futur. Oi que esteu d’acord?

TEXT EN CASTELLÀ (A DALT EL TEXT EN CATALÀ):
Hace trece años que los europeos y el mundo entero contemplábamos desde lejos lo que sucedía en la guerra de Bosnia. Pobres, pensábamos la mayoría. ¡Mira lo que sucede cuando el fanatismo llega a los extremos! Recordábamos los tiempos de la Santa Inquisición, las matanzas de los nativos americanos y de los nativos australianos, también nos acordábamos de las barbaridades llevadas a cabo por los conquistadores en América del Sur. Nos venían a la mente dictadores como Hitler, Mussolini y Franco..., las guerras civiles de África... Y entonces Ratko Mladic y Radovan Karadzic, entre otros, nos volvían a mostrar lo peor de la esencia humana y de sus instintos más bajos y obscuros. Ahora les había tocado recibir a los musulmanes.

Y volvemos a recordarlo al leer las sentencias del Tribunal Internacional de la Haya que libera a la ONU de cualquier responsabilidad por la matanza, o mejor dicho genocidio, que sucedió en Srebrenica. De ninguna manera quiero responsabilizar de nada a los soldados holandeses que tuvieron la mala suerte de encontrarse allí en esos momentos. Bastante pena tendrán estos hombres y mujeres en recordar para siempre lo que vivieron en Bosnia. Esta fue una de aquellas ocasiones en las que renegué de Europa, del Mundo y de sus instituciones. Ha sido una de esas ocasiones en que los mencionados países avanzados, una vez más no estuvimos a la altura de las circunstancias.

Europa falla... El Mundo entero falla... Y una vez más las instituciones, que a menudo actúan representando una obra teatral realmente mala y sin calidad, tapan las vergüenzas del mundo “civilizado”.

Tan solo espero y deseo que recordar nuestros errores evite que los volvamos a repetir en el futuro. ¿Verdad que estáis de acuerdo?