dijous, 23 d’octubre del 2008

LA MEMORIA HISTORICA


TEXTO EN CATALÁN (MÁS ABAJO EL TEXTO EN CASTELLANO):
És lloable la decisió presa pel Magistrat de l’Audiència Nacional, Baltasar Garzón, de considerar-se competent per investigar les desaparicions de la guerra civil i del franquisme. Tant lloable com desconcertant la decisió de la fiscalia de voler aturar-ho.

Això em dona resposta al que succeeix sovint amb la “justícia”. I pel que veig hi a moltes persones aplicant justícia i que no saben gaire bé el que realment vol dir i el que significa aquesta paraula.

És sorprenent el fet de que encara hi hagi gent que no vulgui que es sàpiga el que va succeir durant una de les etapes fosques de la història d’España... La guerra civil i tot seguit la dictadura feixista d’en Francisco Franco.

Es curiós que aquells que abans demanaven justícia a d’altres països del món i aplaudien la tasca d’en Garzón, ara volen callar les veus dels que clamen justícia a casa...

L’ésser humà es diferencia dels animals perquè diuen que és racional, que pot pensar, i que pot recordar i amb la possibilitat que tot això li ofereix per poder aprendre, i si s’escau evitar repetir errors comesos en el passat. Per què doncs eliminar aquesta capacitat que ens permet aprendre i millorar?

Per què es vol convertir la paraula justícia en quelcom buit i sense sentit? Podríem dir al fiscal que demani a les víctimes, als pares, o als amics de les víctimes de, per exemple, un violador de fa 10, 20 o 30 anys, a qui encara no han agafat, que ho oblidin perquè ja ha passat molt de temps des del delicte. I això ho podríem aplicar a d’altres molts delictes...

La Justícia no caduca senyor fiscal i molt menys els records i la memòria de les víctimes de les injustícies, i si no ho entén vol dir que li ve molt gran el càrrec que té.

TEXT EN CASTELLÀ (A DALT EL TEXT EN CATALÀ):
Es loable la decisión tomada por el Magistrado de la Audiencia Nacional, Baltasar Garzón, de considerarse competente para investigar las desapariciones de la guerra civil y del franquismo. Tan loable como desconcertante la decisión de la fiscalía de querer pararlo.

Esto me da respuesta a lo que sucede a menudo con la “justicia”. Y por lo que veo hay muchas personas aplicando justicia y que no saben muy bien lo que realmente quiere decir y lo que significa esta palabra.

Es sorprendente el hecho de que aún haya gente que no quiera que se sepa lo que sucedió durante una de la etapas oscuras de la historia de España... La guerra civil y a continuación la dictadura fascista de Francisco Franco.

Es curioso que aquellos que antes pedían justicia en otros países del mundo y aplaudían la labor de Garzón, ahora quieren callar las voces de los que claman justicia en casa...

El ser humano se diferencia de los animales porque dicen que es racional, que puede pensar, y que puede recordar, con la posibilidad que todo esto le ofrece para poder aprender, y si se tercia evitar repetir errores cometidos en el pasado. ¿Por qué entonces eliminar esta capacidad que nos permite aprender y mejorar?

¿Por qué se quiere convertir la palabra justicia en algo vacío y sin sentido? Podríamos decirle al fiscal que pida a las víctimas, a los padres, o a los amigos de las víctimas de, por ejemplo, un violador de hace 10, 20 o 30 años, a quien todavía no han cogido, que lo olviden porque ya ha pasado mucho tiempo desde el delito. Y esto lo podríamos aplicar a muchos otros delitos...

La Justicia no caduca señor fiscal y mucho menos los recuerdos y la memoria de las víctimas de las injusticias, y si no lo entiende es que le va muy grande el cargo que ostenta.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Pensem també, per què s'han hagut d'esperar 30 anys per que es comenci a remoure el tema? Quina "democràcia" hi ha hagut durant aquests anys?