dilluns, 21 de setembre del 2009

PARLANT DE DEMOCRÀCIA / HABLANDO DE DEMOCRÀCIA


TEXTO EN CATALÁN (MÁS ABAJO EL TEXTO EN CASTELLANO):
He pensat d’escriure com si fos un article la meva resposta /comentari al senyor Guillem Palau perquè sigui de més fàcil accés i coneixença per a tothom.

Bé doncs senyor Palau, si amb el sarcasme vostè es sent realitzat i aconsegueix força coses per Pineda de Mar i per Catalunya, endavant no es talli un pel...

‘Segons “El Gran Larousse Català”, la democràcia és un sistema polític, forma de govern en la qual el poder prové del poble, és a dir, que aquest intervé en el govern i en l’elecció dels governants.’

La democràcia ni va a favor ni va en contra, com vostè diu, simplement És. El que succeeix és que com totes les coses en aquest món, l’aplicació del seu significat depèn molt de qui en parla d’ella. Tots i totes ho fem d’una manera o altre. Fa temps que ja vaig escriure en aquest mateix blog uns articles referents als diferents tipus de democràcia existents, que a ben segur que si en volguéssim en trauríem més variants:

La democràcia indirecta o representativa és el que tenim actualment (excepte el País Basc que té un succedani de la democràcia, arrel de la tristament coneguda Llei de Partits). En aquest tipus de democràcia les decisions son adoptades per representants escollits i reconeguts pel poble.

La democràcia participativa, aquella en que Ciutadans pel Canvi bolquem els nostres esforços, facilita als ciutadans i ciutadanes el fet d’associar-se i d’organitzar-se per poder exercir una influència directa a la presa de decisions.

Per últim, la democràcia directa. En aquesta, les decisions son adoptades directament pel poble. Tant de bo que algun dia arribem a tenir quelcom semblant, pot ser amb un Senat Popular amb poder de veritat (res a veure amb el que hi a ara).

Els qui acceptem el lloc democràtic sabem que sovint es faran coses que no son del nostre grat, i que quan sortosament aquestes ho siguin, també ens hi trobarem d’altres persones que no estan d’acord (forma part del sistema democràtic i el nostre aprenentatge és saber respectar-ho). És el poder de la majoria (ens agradi o no). El que sí que podem i hem de fer és intentar canviar el que no ens agrada, i per aconseguir-ho, convèncer a la majoria de unes altres idees. Per tot això penso, com ja he dit reiteradament d’altres vegades, que cal canviar la constitució espanyola, la qual ens ofega i limita. Aleshores, Catalunya i la ciutadania progressarem i avançarem cap a la consecució dels nostres drets i llibertats sense possibilitat de ser jutjats per ideologia o pensament.

Respecte a la consulta a que fa referència, senyor Guillem, segur que el seu partit polític te prou entitat i capacitat com per proposar-ho sense cap mena d’intermediaris (tot i no estar representats al Consistori pinedenc). De tota manera ja li avanço que segons la regidora Mònica Palacín (al facebook) ERC presentarà la moció al proper Ple d’Ajuntament. És a dir, que ja els hi han fet la feina.

Salut!

TEXT EN CASTELLÀ (A DALT EL TEXT EN CATALÀ):
He pensado en escribir como si fuese un artículo mi respuesta / comentario al señor Guillem Palau para que sea de más fácil acceso y conocimiento para todo el mundo.

Pues bien señor Palau, si con el sarcasmo usted se siente realizado y consigue muchas cosas para Pineda de Mar y para Catalunya, adelante no se corte ni un pelo...

‘Según “El Gran Larrousse Catalán”, la democracia es un sistema político, forma de gobierno en la cual el poder proviene del pueblo, es decir, que éste interviene en el gobierno y en la elección de los gobernantes.’

La democracia ni va a favor ni va en contra, como usted dice, simplemente Es. Lo que sucede es que como todas las cosas en este mundo, la aplicación de su significado depende mucho de quién habla de ella. Todos y todas lo hacemos de una forma u otra. Hace tiempo que escribí en este mismo blog unos artículos referentes a los diferentes tipos de democracia existentes, que seguramente si quisiéramos sacaríamos más variantes:

La democracia indirecta o representativa es la que tenemos actualmente (excepto en el País Vasco que tiene un sucedáneo de la democracia, a raíz de la tristemente conocida Ley de Partidos). En este tipo de democracia las decisiones son adoptadas por representantes escogidos y reconocidos por el pueblo.

La democracia participativa, aquella en que Ciutadans pel Canvi volcamos nuestros esfuerzos, facilita a los ciudadanos y ciudadanas el poder asociarse y organizarse para poder ejercer una influencia directa en la toma de decisiones.

Por último, la democracia directa. En esta, las decisiones son adoptadas directamente por el pueblo. Ojalá que algún día lleguemos a tener algo parecido, tal vez con un Senado Popular con poder de verdad (nada que ver con lo que existe ahora).

Los que aceptamos el juego democrático sabemos que a menudo se harán cosas que no son de nuestro agrado, y que cuando afortunadamente estas lo sean, también habrá otras personas que no están de acuerdo (forma parte del sistema democrático y nuestro aprendizaje es saber respetarlo). Se trata del poder de la mayoría (nos guste o no). Lo que sí que podemos y debemos hacer es intentar cambiar lo que no nos gusta, y para conseguirlo, convencer a la mayoría de otras ideas. Por ello pienso, como ya he dicho reiteradamente otras veces, que es necesario cambiar la constitución española, la cual nos ahoga y limita. Entonces Catalunya y la ciudadanía progresaremos y avanzaremos hacia la consecución de nuestros derechos y libertades sin posibilidad de ser juzgados por ideología ni pensamiento.

Respecto a la consulta a que hace referencia, señor Guillem, seguro que su partido político tiene suficiente entidad y capacidad como para proponerlo sin necesidad de intermediarios (aún sin estar representados en el Consistorio). De todas formas ya le avanzo que según la concejal Mònica Palacín (en facebook) ERC presentará la moción en el próximo Pleno de Ayuntamiento. Es decir, que ya les han hecho el trabajo.

¡Salud!

1 comentari:

Guillem ha dit...

"Ja els hi han fet la feina"?
Deus voler dir, ja ens han fet la feina?

O es que la participació ciutadana en aquest cas passa a ser una excepció?
Com aquella mena de succedani de la democràcia al País Basc.

Salut i merci pel detall de l'article!!!!!