diumenge, 31 de juliol del 2011

PSC: UNA REVOLTA DE PA SUCAT AMB OLI / PSC: UNA REVUELTA DE TRES AL CUARTO

TEXTO EN CATALÁN (MÁS ABAJO EL TEXTO EN CASTELLANO):
Fa uns dies vaig llegir al diari la noticia de la “revolta” (així és com ho titulava el rotatiu “El Periódico de Catalunya”) originada per un manifest (Carta oberta a la ciutadania de Catalunya) que s’havia fet públic de cara al proper Congrés del PSC previst inicialment per la tardor, i vaig pensar “ja tocava!!!”. Ara bé, quan vaig llegir el text de la noticia i vaig saber els noms dels polítics i polítiques que signen el manifest Units x Canvi - PSC, em vaig decebre del tot.

Per què? Us ho explicaré...


Hi ha persones, de les que signen el manifest, que no en conec prou i per tant no opino d’elles. Hi ha d’altres, com en Toni Comín (bon amic i company a Ciutadans pel Canvi), que mereix tota la meva confiança ja que és una persona molt vàlida i preparada, totalment coherent amb el manifest que ha signat. Però hi d’altres que també en conec força, i de veritat que no entenc perquè estan formant part d’aquest grup.

Tot seguit vaig llegir a la plana web d’aquest moviment el nom de les persones que s’adherien al manifest, vaig reconèixer alguns dels noms, i encara ho vaig entendre menys...

Per què ho dic això? Intentaré explicar-me. Dintre el Partit dels Socialistes de Catalunya, hi ha afiliats i simpatitzants socialistes catalans (que en tot moment parlen i es consideren del PSC) i també hi ha afiliats y simpatitzants socialistes que mai es refereixen al PSC i què es consideren en tot moment PSOE. Malauradament en el meu entorn més proper sempre he conegut més dels segons que no pas dels primers.

Bé doncs, alguna persona dels signants inicials del manifest és PSOE, i varies persones de les que donen el seu suport al manifest també son PSOE (i això no ho dic pas perquè m’ho hagin explicat, si no que ho sé per mi mateix). És a dir cap d’ells creu en Catalunya com a nació i alguns d’ells ni tan sols saben què vol dir un Estat Federal o fins i tot el significat de la paraula “federalisme”...

Aleshores jo no entenc que algú d’aquesta condició ideològica hagi signat i recolzat un manifest que diu:

Treballarem per un nou PSC que actuï amb personalitat pròpia i amb coherència tant en la política catalana com en l’espanyola. Un PSC que lideri l’aposta federal en una Espanya que accepti sense reserves i sense complexos Catalunya com a nació.

És un començament força incoherent per aquest projecte de canvi, que inicialment podria semblar del tot il·lusionant pel socialisme català, i que em fa pensar (bé n’estic segur) que hi ha qui tan sols cerca un lloc privilegiat dintre d’una possible estructura de canvi al PSC, camuflant-se per assolir un càrrec important dintre del partit. Els llops agafen posicions, deixant de banda els seus collars d’identificació i barrejant-se entre els lleials a l’esquerra catalana. En definitiva més del mateix... Llàstima!

TEXT EN CASTELLÀ (A DALT EL TEXT EN CATALÀ):
Hace unos días leí en el periódico la noticia de la “revuelta” (así es como lo titulaba el rotativo “El Periódico de Catalunya”) originada por un manifiesto (Carta abierta a la ciudadanía de Catalunya) que se había hecho público de cara al próximo Congreso del PSC previsto inicialmente para otoño, y pensé “¡ya era hora!. Ahora bien, cuando leí el texto de la noticia y supe los nombres de los políticos y políticas que firman Units x Canvi – PSC, me decepcioné del todo.

¿Por qué? Os lo explicaré...


Hay personas, de las que firman el manifiesto, que no conozco lo suficiente y por lo tanto no opino de ellas. Hay otras, como Toni Comín (buen amigo y compañero en Ciutadans pel Canvi), que merece toda mi confianza ya que es una persona muy válida y preparada, totalmente coherente con el manifiesto que ha firmado. Pero hay otras personas que también conozco bastante, y la verdad es que no entiendo por qué están formando parte de este grupo.

A continuación leí en la página web de este movimiento el nombre de las personas que se adhieren al manifiesto, reconocí algunos de los nombres, y todavía lo entendí menos...

¿Por qué lo digo? Intentaré explicarme. Dentro del Partido de los Socialistas de Catalunya, hay afiliados y simpatizantes socialistas catalanes (que en todo momento hablan y se consideran del PSC) y también hay afiliados y simpatizantes socialistas que jamás se refieren al PSC, y que se consideran PSOE en todo momento. Desgraciadamente en mi entorno más próximo siempre he conocido más de los segundos que de los primeros.

Pues bien, alguna persona de las firmantes iniciales del manifiesto es PSOE, y varias personas de las que dan soporte al manifiesto también son PSOE (y no lo digo porque me lo hayan explicado, lo sé por mi mismo). Es decir, ninguno de ellos cree en Catalunya como nación y algunos de ellos no saben tan siquiera qué quiere decir un Estado Federal o incluso el significado de la palabra “federalismo”...

Entonces, yo no entiendo que alguien de esta condición ideológica haya firmado y apoyado un manifiesto que dice:

Trabajaremos por un nuevo PSC que actúe con personalidad propia y con coherencia tanto en la política catalana como en la española. UN PSC que lidere la apuesta federal en una España que acepte sin reservas y sin complejos Catalunya como nación.

Es un comienzo bastante incoherente para este proyecto de cambio, que inicialmente podría parecer muy ilusionante para el socialismo catalán, y que me hace pensar (estoy seguro) que hay quien tan sólo busca un lugar privilegiado dentro de una posible estructura de cambio en el PSC, camuflándose para conseguir un cargo importante dentro del partido. Los lobos cogen posiciones, dejando de lado sus collares de identificación y mezclándose entre los leales a la izquierda catalana. En definitiva más de lo mismo... ¡Lástima!