dimarts, 2 d’agost del 2011

PROGRAMA “NO” ELECTORAL DE CIUTADANIA / CIUDADANIA (PART / PARTE 1/3)

TEXTO EN CATALÁN (MÁS ABAJO EL TEXTO EN CASTELLANO):
Això que escric és un petit esbós del que jo penso que podria ser un principi de programa de govern per aconseguir canviar moltes de les coses que, ara per ara, ens indigna a la ciutadania. Podria afegir-ne moltes altres més, i n’estic convençut de què vosaltres també podeu fer-ho...

No es tracte d’un programa de promeses per guanyar unes eleccions (crec que cap partit polític s’atreviria de plantejar algunes d’elles). És un programa de treball per aconseguir més i millor democràcia. És un programa a seguir, per penalitzar els abusos i la corrupció, no dels polítics i de les polítiques, si no de les persones i les institucions. És un programa per afavorir la transparència. És un programa per garantir l’estat del benestar per a totes i per a tots... En definitiva, és un programa de Ciutadania.

Algunes de les coses que llegireu tot seguit us poden semblar quimeres, utopies... Potser sí que ho son, però a mi m’encanta perseguir-les i aconseguir-les... Ho fem plegats?

Ja sé que aquest text es una mica llarg, són 50 punts i per això us ho lliuro en tres parts de les quals aquest article és la primera, però un canvi profund i real mereix tot el nostre esforç i atenció. Espero rebre els vostres consells, canvis sobre el que jo he escrit i com no les vostres noves aportacions, que de ben segur poden afavorir el canvi que tots volem.

Ciutadania:
1- Les llibertats i drets d’un ciutadà/na tan sols tenen un límit, la llibertat i els drets dels altres. Si això s’aplica correctament es manté l’equilibri i per tant la convivència.
2- Pobresa zero. Renda Bàsica de ciutadania. Hi ha uns mínims que s’han de cobrir per a tota la ciutadania.
3- La Sanitat és un dret d’accés per a tota la ciutadania. Garantir la seva universalitat, invertint els recursos que calgui per millorar la qualitat del servei i l’atenció assistencial.
4- L’Educació és un dret d’accés per a tota la ciutadania. Garantir la seva universalitat a tots els nivells educatius, des de les llars d’infants fins a la Universitat. Baixar els preus de les matricules universitàries i incrementar al màxim la concessió de beques i tot tipus d’ajuts econòmics i acadèmics.
5- Tota la ciutadania té dret a un habitatge digne. Activar polítiques socials reals que així ho garanteixin. El compliment del punt 2 d’aquest apartat facilitarà aquest dret.
6- Garantir el dret a un treball digne. El compliment del punt 2 d’aquest apartat pot afavorir aquest dret.
7- Prevenir el frau social. Control exhaustiu per part de l’Administració. Evitar l’aprofitament de les polítiques socials d’ajuda de manera fraudulenta.
8- Repartiment equitatiu i just dels recursos socials en funció de la percepció de rendes reals. Si es compleix el punt 2 d’aquest mateix apartat es reduirà al mínim la necessitat d’ajuts socials i subvencions.
9- Igualtat per a tothom. Independentment de les idees, les creences, la raça, la procedència geogràfica, el gènere, la condició sexual... Qualsevol tipus de discriminació impedeix fer realitat la veritable societat del benestar. Tolerància i respecte son la clau de l’entesa.
10- Passar d’una democràcia representativa a una democràcia participativa / directa.
11- Poder real de la ciutadania a través dels Consells de Ciutat, Consells de Barri i Consells Sectorials, amb caràcter vinculant.

Continuarà...

TEXT EN CASTELLÀ (A DALT EL TEXT EN CATALÀ):
Esto que escribo es un pequeño esbozo de lo que pienso que podría ser un principio de programa de gobierno para conseguir cambiar muchas de las cosas que, hoy por hoy, nos indignan a la ciudadanía. Podría añadir muchas más, y estoy convencido de que vosotros también podéis hacerlo...

No se trata de un programa de promesas para ganar unas elecciones (creo que ningún partido político se atrevería a plantear algunas de ellas). Es un programa de trabajo para conseguir más y mejor democracia. Es un programa a seguir, para penalizar los abusos y la corrupción, no de los políticos y de las políticas, si no de las personas y de las instituciones. Es un programa para favorecer la transparencia. Es un programa para garantizar el estado del bienestar para todas y para todos. En definitiva es un programa de Ciudadanía.

Algunas de las cosas que leeréis os pueden parecer quimeras, utopías... Tal vez sí lo sean, pero a mí me encanta perseguirlas y conseguirlas... ¿Lo hacemos juntos?

Ya se que este texto es un poco largo, son 50 puntos y por ello os lo entrego en varias partes de las cuales ésta es la primera, pero un cambio profundo y real merece todo nuestro esfuerzo y atención. Espero recibir vuestros consejos, cambios sobre lo que yo he escrito, y cómo no vuestras nuevas aportaciones, que muy seguramente pueden favorecer el cambio que todos queremos.

Ciudadanía:
1- Las libertades y derechos de un ciudadano/a tan sólo tienen un límite, la libertad y los derechos de los demás. Si esto se aplica correctamente se mantiene el equilibrio y por lo tanto la convivencia.
2- Pobreza cero. Renta Básica de Ciudadanía. Existen unos mínimos a cubrir para toda la ciudadanía.
3- La Sanidad es un derecho de acceso para toda la ciudadanía. Garantizar su universalidad, invirtiendo los recursos que haga falta para mejorar la calidad del servicio y la atención asistencial.
4- La educación es un derecho de acceso para toda la ciudadanía. Garantizar su universalidad a todos los niveles educativos, desde los jardines de infancia hasta la Universidad. Bajar los precios de las matriculas universitarias e incrementar al máximo la concesión de becas y todo tipo de ayudas económicas y académicas.
5- Toda la ciudadanía a tiene derecho a una vivienda digna. Activar políticas sociales reales que así lo garanticen. El cumplimiento del punto 2 de este apartado facilitará este derecho.
6- Garantizar el derecho a un trabajo digno. El cumplimiento del punto 2 de este apartado puede favorecer este derecho.
7- Prevenir el fraude social. Control exhaustivo por parte de la Administración. Evitar el uso de las políticas sociales de ayuda de forma fraudulenta.
8- Reparto equitativo y justo de los recursos sociales en función de la percepción de rentas reales. Si se cumple el punto 2 de este mismo apartado se reducirá al mínimo la necesidad de ayudas sociales y subvenciones.
9- Igualdad para todo el mundo. Independientemente de las ideas, las creencias, la raza, la procedencia geográfica, el género, la condición sexual... Cualquier tipo de discriminación impide hacer realidad la verdadera sociedad del bienestar. Tolerancia y respeto son la clave para el acuerdo.
10- Pasar de una democracia representativa a una democracia participativa / directa.
11- Poder real de la ciudadanía a través de los Consejos de Ciudad, Consejos de Barrio y Consejos Sectoriales, con carácter vinculante.

Continuará...