dimecres, 11 de juny del 2008

ON ÉS LA SOCIETAT DEL BENESTAR? / ¿DÓNDE ESTÁ LA SOCIEDAD DEL BIENESTAR?


TEXTO EN CATALÁN (MÁS ABAJO EL TEXTO EN CASTELLANO):
Hi a quelcom que no funciona bé. Per què cada vegada més, els treballadors per compte aliena i els petits empresaris (molts d’ells treballadors de a peu que un bon dia van decidir muntar la seva petita empresa), veuen com el seu poder adquisitiu minva dia rere dia, i s’engrandeix cada cop més la diferència entre la classe mitjana i la classe alta?

Aquesta diferència no és deguda a que la classe alta hagi baixat de nivell, si no que la mitjana ha baixat perillosament, de vegades fins i tot fregant el llindar de la pobresa. Senyors i senyores governants se’n adonen de que si els nostre joves decidissin emancipar-se i marxar de casa, el nombre de ciutadans i de ciutadanes que fregarien o fins i tot estarien al llindar de la pobresa seria d’escàndol?

Per què es va permetre el desgavell de la bombolla immobiliària? L’economia del país es podria haver mogut i potenciat d’altre manera, però això era el més fàcil, oi que sí? Aprofitem el vent que bufa fort i a favor (sobre tot per part dels especuladors i dels que fan diner fàcil a costa dels treballadors, és a dir els bancs que s’enriqueixen d’una manera indecent) i no pensem quan el vent ja no bufi, aprofitem el moment... Un govern ha de pensar en clau de futur, i desenvolupar els seus plans econòmics de país i de desenvolupament de la societat global del benestar amb previsió del que tots els experts ja deien fa anys.

I ara què? A qui li toca rebre és als de sempre..., els treballadors i les treballadores que no saben com arribar a final de mes. Hipoteques milionàries que any rere any es veuen encarides per la pujada irracional de l’Euribor. Els productes bàsics que abans eren assequibles a tothom, deixen de ser-ho i els seus preus es posen pels núvols. La manipulació del preu del petroli i sobre tot les taxes i impostos que venen d’Europa fan que es desfermin vagues arreu del país. I els salaris? Doncs cada cop més allunyats de la realitat del mercat i del IPC.


Senyors i senyores governants, que pot ser els haig de recordar que el govern que hi a es socialista? Perquè la veritat sigui dita sembla que ho hagin oblidat... Ja ho sé, que tot això venia d’abans que vostès governessin, però ja en porten uns quants anys fent-ho i no veig cap millora, es més sembla ser que cada cop anem a pitjor i els ciutadans i ciutadanes cada vegada estem més escanyats...

Oblidem els cops d’efecte com els famosos 400 € (que sols enlluernen a uns quans) i posin mans a l’obra que ja no hi podem aguantar més.

TEXT EN CASTELLÀ (A DALT EL TEXT EN CATALÀ):
Hay algo que no funciona bien. ¿Porque cada vez más, los trabajadores por cuenta ajena y los pequeños empresarios (muchos de ellos trabajadores de a pie que un buen día decidieron montar su pequeña empresa), ven como su poder adquisitivo desciende día tras día, y se hace cada vez más grande la diferencia entre la clase media y la clase trabajadora?

Esta diferencia no es debida a que la clase alta haya bajado de nivel, si no que la mediana ha bajado peligrosamente, a veces incluso rozando el linde de la pobreza. Señores y señoras gobernantes ¿se dan cuenta de que si nuestros jóvenes decidiesen emanciparse e irse de casa, el número de ciudadanos i de ciudadanas que rozarían o incluso se encontrarían en el linde de la pobreza sería de escándalo?

¿Por qué se permitió todo el lío de la burbuja inmobiliaria? La economía del país se podría haber movido y potenciado de otra forma, pero aquello era lo más fácil, ¿verdad que sí? Aprovechemos el viento que sopla fuerte y a favor (sobre todo para los especuladores i para los que hacen dinero fácil a costa de los trabajadores, es decir los bancos que se enriquecen de una manera indecente), y no pensemos en cuando el viento deje de soplar, aprovechemos el momento… Un gobierno debe pensar en clave de futuro, y desarrollar sus planes económicos de país y de desarrollo de la sociedad global del bienestar en previsión de lo que todos los expertos ya preveían hace años.

Y ahora ¿qué? A quien le toca recibir son los de siempre…, los trabajadores y las trabajadoras que no saben cómo llegar a final de mes. Hipotecas que año tras año se ven encarecidas por la subida irracional del euribor. Los productos básicos que antes eran asequibles a todos, dejan de serlo y sus precios se ponen por las nubes. La manipulación del precio del petróleo y sobre todo las tasas e impuestos que vienen de Europa hacen que estallen huelgas en todo el país. ¿Y los salarios? Pues cada vez más lejos de la realidad del mercado i del IPC.

Señores y señoras gobernantes, ¿que tal vez debo recordarles que el gobierno que hay es socialista? Porque la verdad sea dicha, parece ser que lo hayan olvidado… Ya sé que todo esto viene de antes a que ustedes gobernasen, pero ya llevan unos cuantos años haciéndolo y no veo ninguna mejora, es más parece ser que cada vez vamos a peor, y los ciudadanos y las ciudadanas estamos cada vez más ahogados…

Olvidemos los golpes de efecto como los famosos 400 € (que tan sólo engañan a unos cuantos) y pónganse manos a la obra que ya no podemos aguantar más.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

És veritat, però hem de tenir en compta que tenim factors externs que condicionen la marxa de la nostra economia com és principalment el preu del petroli, que només fa que pujar i pot arribar a 250 dòlars el barril el proper any, el que portarà a una pujada de l'inflació i per tant no es poden baixar els tipus d'interès perque portarien a empitjorar-la. Per tant, confiem que aquest Govern i en especial el Sr. Solbes prenguin les decisions correctes per fer que l'economia remonti el més aviat possible

Jordi Sancho ha dit...

Tens molta raó Carme,

De tota manera de fa temps que es veu venir lo del petroli, i cal que es faci una aposta ferma per les energies renovables. Fa uns dies ja parlava en aquest blog de l'informe presentat per Greenpeace sobre Catalunya 2050, 100% energies renovables... Tans sols cal que tots facin el mateix i apostin fort pel nostre futur i pel del nostre planeta. El que passa es que hi a molts interessos econòmics pel mig...